Osvežavajuća orijentalna salata sa šargarepom i jogurtom
Letovanja u Turskoj pamtim po mnogo čemu, ali me najviše asociraju na divne hotele, ljubazno osoblje i preukusnu hranu. Tamošnji hoteli, znaju svi koji su ih posetili, sa posebnom pažnjom osmišljavaju jelovnike koji obiluju fantastičnim izborom hrane, koju karakterišu mnogobrojne sveže namirnice, voće, povrće, meso, riba, divni prilozi i salate, a više od svega čuveni dezerti.
Kada se nađem ispred švedskog stola u prvom momentu, logično, ne znam šta bih i gde bih pre. Potom imam običaj da dugo sve razgledam, pa da malo uživam u kreativnosti, ogromnom izboru i bogatstvu boja, a tek onda ulazim u fazu stabilnosti i razumno donosim odluku jer mnogo mogućnosti zahteva zdrav razum. S obzirom da imam zabranu za slatkiše, na kraju najviše pažnje posvećujem salatama.
Koncept „švedskog stola“ je u mom slučaju bio velika inspiracija za promene koje sam uvela u sopstvenu kuhinju jer sam upravo tako spoznala mnoge vrste jela koja nisu svojstvena našoj svakodnevnici. Danas je skoro sve dostupno, i u smislu izbora i cenovno tako da je moja odluka da u ovom životu to maksimalno i iskoristim.
S obzirom da lično uživam u jednostavno spremljenom komadu mesa ili ribe na roštilju, za mene su salate poseban izvor radosti.
Ovo je jedan dobar primer sa letovanja.
SASTOJCI:
- Šargarepa, 400 g
- Jogurt, 500 g
- Beli luk, jedan čen
- Maslinovo ulje, 3 supene kašike
- Limunov sok, 2, 3 supene kašike
- Morska so
- Peršun, ½ veze
PRIPREMA:
- Šargarepu operi, oljušti i krupno izrendaj
- U tiganju na malo ulja dinstaj šargarepu 10 minuta da omekša i ostavi da se ohladi
- U činiju sipaj jogurt i šargarepu i dobro promešaj
- Beli luk oljušti, izgnječi i dodaj jogurt i šargarepu
- Sve dobro promešaj, posoli i dodaj limunov sok
- Salatu poklopi i ostavi da se hladi u frižideru sat vremena
- Prilikom serviranja dodaj sveži peršun i dodatno začini limunovim sokom i solju, ukoliko je potrebno
PREPORUKE I SAVETI:
- Za ovu salatu koristi kiseliji jogurt
- Količine u receptu su za 4 osobe
- Vreme pripreme ove salate je oko 35 minuta plus dodatnih sat vremena hlađenja
Komentari