Piletina sa pečenim kikirikijem i pirinčanim nudlama u soja sosu

Piletina sa pečenim kikirikijem i pirinčanim nudlama u soja sosu

Opšte je poznata činjenica da je Kina zemlja sa fenomenalnim gastronomskom kulturom. Nažalost, ja još uvek nisam imala priliku da je posetim, ali neki restorani kineske kuhinje su me iskreno oduševili i iz tog razloga ja se ponekada potrudim da Kina poseti moju kuhinju.

Koncept je jednostavan. Usitnjeni komadi mesa, soja sos, kikiriki, beli luk i pirinčane nudle. U istraživanju i pripremi kineske kuhinje otišla sam i dalje od toga, ali ovo je jedno bazično i veoma ukusno jelo.

Tradicionalno jednom mesečno spremam ovo jelo ili nešto slično. I pouzdano znam da svi vole taj dan u mesecu. Meni je u pripremi ovog jela važno da koristim odgovarajući soja sos. Delotvoran je i dugotrajan proizvod, tako da investiranje u dobar soja sos apsolutno ima smisla. Pirinčane nudle su dostupne u skoro svim supermarketima, prema tome nema izgovora!

E sad, ja pretpostavljam da bi neki pripadnik Kine imao ponešto da zameri ovom mom jelu i receptu, ali moji nemaju nikakve primedbe...

PIRINČANE NUDLE predstavljaju odličan i zdrav izbor za užinu i dopunu ishrane. Lako se spremaju i mogu se kombinovati sa raznim namirnicama. Ono što treba naglasiti je i to da je veoma kratko vreme potrebno za njihovu pripremu. Pirinčane nudle se prave od pirinčanog skroba. Imaju čvrstu, elastičnu strukturu i odlično upijaju arome sosova ili supa.

SASTOJCI:

  • Nudle, 1 pakovanje
  • Pileći mini file, 300 g
  • Soja sos, jedna šolja
  • Vlašac, strukić
  • Gustin ili čvrstim, jedna kašika
  • Beli luk u prahu, proizvoljno
  • Limunska trava (ukoliko imaš, želiš)
  • Kikiriki, 100 g
  • Morska so
  • Voda, pola šolje
Piletina sa pečenim kikirikijem i pirinčanim nudlama u soja sosu - pripremljeno jelo

PRIPREMA:

  1. Nudle u skladu sa uputstvom stavi u vrelu vodu i nakon 10 minuta procedi i ostavi sa strane
  2. U međuvremenu iseci pileći file na sitne komade i minimalno posoli
  3. Na malo ulja proprži vlašac, beli luk i limunsku travu u prahu
  4. Dodaj meso i prodinstaj desetak minuta dok ne postane sočno
  5. Dodaj kikiriki
  6. Zalij mešavinom soja sosa, gustina i vode
  7. Na kraju umešaj i nudle
Piletina sa pečenim kikirikijem i pirinčanim nudlama u soja sosu

PREPORUKE:

  1. Umesto nudli kao prilog jelu možeš da skuvaš pirinač
  2. Umesto pilećeg filea možeš da koristiš svinjski ili ćureći file
  3. Gustinu sosa odredi po potrebi, ukoliko želiš ređi sos stavi manje gustina, a više vode
  4. Kikiriki može da bude, pečeni, prženi, marinirani...