Piletina na kineski način

Piletina na kineski način

Šta je „kineski način“? 

Pored uobičajenog sitno iseckanog povrća i najosnovnijeg, svima dobro poznatog soja sosa piletinu na kineski način „kineskom“ čini i sam način pripreme to jest obrade sastojaka.

Ovo jelo je spremljeno tehnikom stir-fry. 

Stir-fry tehnika kuvanja predstavlja kratko prženje, na malo ulja, na visokoj temperaturi, uz neprekidno mešanje. 

Stir-fry način pripreme hrane je veoma brz, zdrav i jednostavan način pripreme hrane koji se generalno najviše primenjuje u Aziji. Ima nekoliko svojih pravila, koja ukoliko ih se dosledno pridržavate mogu značajno da utiču na kvalitet samog obroka i vaš doživljaj hrane.

Preporuka je da se ova vrsta jela priprema u velikoj i dubokoj posudi koja je poznatija kao Vok. Vok je posuda sa užim dnom i visokim, blago zaobljenim ivicama kojima je svrha da doprinesu boljem i efikasnijem mešanju sastojaka. U njemu ima dosta prostora, što je izuzetno važno jer bi u malom tiganju na primer komadići mesa ili povrća bili preblizu jedan drugom, zbog čega bi se kuvali umesto da se prže. Sastojci koji idu u stir-fry najbrže se spremaju kada dodiruju površinu vrućeg tiganja. To zahteva malo više vremena da se ulje zagreje, ali samo vreme kuvanja je kraće.

Još jedno pravilo koje važi za stir-fry način pripreme hrane je to da posudu nikako ne treba prepuniti sastojcima.

Uz to sve sastojke treba unapred pripremiti, iseckati na sitne komadiće približno jednake veličine i staviti pored sebe, jer kada krenete sa prženjem, nema „mrdanja“.

Najveće prednosti ovog načina pripreme hrane i namirnica su brzina, jednostavnost, očuvanje hranjivosti kao i prirodnih boja sastojaka.

Pored samog načina pripreme, ovo jelo podrazumeva i upotrebu soja sosa. Soja sos je veoma slan i na Orijentu se koristi umesto soli, pa ga je potrebno pažljivo upotrebljavati. Stavlja se na samom kraju pripreme jela, ne na početku i ne u toku spremanja.

Piletina na kineski način

SASTOJCI:

  • Piletina
  • Kupus
  • Šargarepa
  • Praziluk
  • Soja sos
Piletina na kineski način

PRIPREMA:

  1. Meso iseckaj na sitne komade i kratko proprži na malo ulja
  2. Ostavi sa strane
  3. Sitno iseckaj povrće (praziluk, šargarepu i kupus)
  4. U dubokom tiganju zagrej ulje na visokoj temperaturi i kratko proprži povrće, mešajući
  5. Povrće treba da ostane hrskavo spolja 
  6. Na kraju pripreme pažljivo dodaj soja sos 
Piletina na kineski način

PREPORUKE:

  1. Prilog ovoj vrsti jela mogu da budu pirinač ili nudle.