Sočna piletina sa pečurkama i neutralnom pavlakom
Oduševljena sam efektima koje neutralna pavlaka ima na moju pripremu svakodnevnih obroka. Neutralna pavlaka je jedan od sastojaka koji je na više načina unapredio moj doživljaj hrane i moje kuvanje. Koristim je poslednjih nekoliko godina, na početku samo ponekada dok nisam stekla sigurnost i samopouzdanje, a sada kada znam da sa njom nema greške, ne mogu da zamislim svakodnevne recepte bez nje.
Svi recepti koje pripremam sa pavlakom za kuvanje su jednostavni, laki, brzi i ono što je najvažnije naišli su na odlične reakcije ljudi koje volim i do čijeg mišljenja mi je stalo. To me je motivisalo da naučim što više o njoj i njenoj primeni u kuhinji.
Došla sam do zaključka da su najveće prednosti njenog korišćenja kremasta struktura i sočnost jela, kao i dobro kombinovanje sa mnogim sastojcima, začinima, raznim vrstama mesa i povrća.
Meni je mnogo pomogla u pripremi obroka za poneti, zbog konzistencije. Još uvek sam u fazi kada svakodnevno šaljem obroke svojoj ćerki u školu, zapakovane u kutijicu za ručak. Ona je oduševljena tim konceptom.
Kada je ovaj proizvod u pitanju postoje razne varijante, proizvođači i opcije zbog čega često uhvatim sebe da i po više minuta stojim ispred radova u radnji sa namerom da izaberem najbolju. Moj izbor je kada želim zdraviju varijantu obroka -biljna neutralna pavlaka.
Jedan osnovni recept koji pripremam je piletina sa pečurkama i neutralnom pavlakom.
SASTOJCI:
- Pileći file, 300 g
- NEUTRALNA PAVLAKA, 200 g
- Pečurke
- Morska so
- Vlašac, strukić
- Beli luk u prahu ili granulama
- Ulje
- Praziluk, 1 komad
PRIPREMA:
- Piletinu iseci na sitnije komade, posoli i na malo ulja prodinstaj, skuvaj na pari ili isprži par minuta
- U malo dubljem tiganju na malo ulja proprži praziluk, beli luk u prahu i vlašac
- Dodaj pečurke isečene na listiće i prodinstaj nekoliko minuta
- Sipaj neutralnu pavlaku i sve promešaj
- Na kraju dodaj pripremljeno meso
- Sve umešaj i začini dodatno ukoliko je potrebno
PREPORUKE I SAVETI:
- Koristi biljnu neutralnu pavlaku, ako si u mogućnosti
- Ja za ovaj recept kuvam piletinu na pari u mikrotalasnoj rerni, zbog čega ona bude izuzetno mekana
- Često dodam i malo kari začina i prahu
Komentari