Pohovane mlade tikvice
Pohovano meso ili povrće me je oduvek privlačilo. Valjda zato „što se ne sme“.
Postoji nekoliko vrsta povrća koje s vremena na vreme tretiram na ovaj način i bez obzira na činjenicu što se poslednjih godina sa više strana može čuti priča o štetnosti pohovane hrane, sebi i svojoj porodici to ponekada priuštim.
Povrće koje volim u pohovanoj verziji su karfiol, paprika i tikvice. Na mom meniju je i pohovani sir za koji imam savršeni recept iz kafane koju sam kao devojka često posećivala i koji je toliko bio dobar da nikada nisam stizala do glavnog jela.
Recept za pohovanje tikvica je jednostavan, ja sam ga preuzela od mame i on spada u retke koje nisam menjala i korigovala. U pitanju je bazični recept za pohovanje, bez mnogo filozofije.
SASTOJCI:
- Mlada tikvica
- Brašno
- Sveža jaja, 3 komada
- Morska so
- Ulje
PRIPREMA:
- Mladu tikvicu iseci na približno jednake kolutove ili uzdužno
- Jaja dobro umuti sa brašnom
- Posoli
- Umoči tikvice u smesu
- U dobrom tiganju zagrej ulje
- Na vrelom ulju obostrano isprži tikvic
Ja ovakve tikvice služim sa kremom na bazi majoneza i pavlake, uz sveži paradajz, a često i kao prilog uz komad mesa.
Komentari