Pohovane mlade tikvice

Pohovane mlade tikvice

Pohovano meso ili povrće me je oduvek privlačilo. Valjda zato „što se ne sme“.
Postoji nekoliko vrsta povrća koje s vremena na vreme tretiram na ovaj način i bez obzira na činjenicu što se poslednjih godina sa više strana može čuti priča o štetnosti pohovane hrane, sebi i svojoj porodici to ponekada priuštim.

Povrće koje volim u pohovanoj verziji su karfiol, paprika i tikvice. Na mom meniju je i pohovani sir za koji imam savršeni recept iz kafane koju sam kao devojka često posećivala i koji je toliko bio dobar da nikada nisam stizala do glavnog jela.

Recept za pohovanje tikvica je jednostavan, ja sam ga preuzela od mame i on spada u retke koje nisam menjala i korigovala. U pitanju je bazični recept za pohovanje, bez mnogo filozofije.

SASTOJCI:

  • Mlada tikvica
  • Brašno
  • Sveža jaja, 3 komada
  • Morska so
  • Ulje

PRIPREMA:

  1. Mladu tikvicu iseci na približno jednake kolutove ili uzdužno
  2. Jaja dobro umuti sa brašnom
  3. Posoli
  4. Umoči tikvice u smesu
  5. U dobrom tiganju zagrej ulje
  6. Na vrelom ulju obostrano isprži tikvic

Ja ovakve tikvice služim sa kremom na bazi majoneza i pavlake, uz sveži paradajz, a često i kao prilog uz komad mesa.