Limun tikvice

Limun tikvice

Ukusni i neobični prilozi, od različitih stir-fry jela od povrća preko limun tikvica, celera, jabuke do palente mogu biti savršeni alternativni pratioci glavnim jelima.

Limun tikvice su prateće jelo koje izlazi iz zone opšte poznatog i standardizovanog priloga.

Lagano, sveže i jednostavno, ima sve tri osobine koje su meni važne i potrebne da bi ovo jelo bilo deo mog „redovnog jelovnika“ i to kao jedan od omiljenih pratećih jela grilovanom mesu ili ribi.

Takođe su i jedan od divnih načina da zavoliš tikvice, koje su malo poboljšale svoj status u okviru različitih vrsta pasti koje su poslednjih par godina veoma zastupljene u restoranima.

Limun sa tankom i glatkom korom je posebno sočan, a sa debljom i neravnijom ima manje soka. Meki plodovi se lakše cede nego tvrđi. Limun daje više soka ako se pre upotrebe na stolu izvalja pod rukom i pritom malo pritiska.
Da bi se duže održao potrebno ga je staviti na hladno i tamno mesto.

Ovo jelo sadrži samo dva sastojka, limun i tikvice i dva začina, so i biber, a način pripreme je jednostavan i brz u onoj meri da može bukvalno svako da ga pripremi, bez obzira na postojeće iskustvo u kuhinji.

Limun tikvice najbolje idu uz komad piletine ili grilovane ribe.

Limun tikvice

SASTOJCI:

  • Mlade tikvice, 4
  • Limun, 1
  • Maslinovo ulje, par kašika
  • Morska krupna so
  • Biber u zrnu

PRIPREMA:

  1. Očisti i operi tikvice
  2. Iseci tikvice dijagonalno na šnitove, pola santimetara debljine
  3. Na malo maslinovog ulja u većem tiganju proprži tikvice, dok ne postanu mekane
  4. Kada su gotove pospi po njima izrendanu limunovu koru
  5. Tikvice začini bogato krupnom morskom solju
  6. Pospi preko i krupno mleveni biber
Limun tikvice