Limun tikvice
Ukusni i neobični prilozi, od različitih stir-fry jela od povrća preko limun tikvica, celera, jabuke do palente mogu biti savršeni alternativni pratioci glavnim jelima.
Limun tikvice su prateće jelo koje izlazi iz zone opšte poznatog i standardizovanog priloga.
Lagano, sveže i jednostavno, ima sve tri osobine koje su meni važne i potrebne da bi ovo jelo bilo deo mog „redovnog jelovnika“ i to kao jedan od omiljenih pratećih jela grilovanom mesu ili ribi.
Takođe su i jedan od divnih načina da zavoliš tikvice, koje su malo poboljšale svoj status u okviru različitih vrsta pasti koje su poslednjih par godina veoma zastupljene u restoranima.
Limun sa tankom i glatkom korom je posebno sočan, a sa debljom i neravnijom ima manje soka. Meki plodovi se lakše cede nego tvrđi. Limun daje više soka ako se pre upotrebe na stolu izvalja pod rukom i pritom malo pritiska.
Da bi se duže održao potrebno ga je staviti na hladno i tamno mesto.
Ovo jelo sadrži samo dva sastojka, limun i tikvice i dva začina, so i biber, a način pripreme je jednostavan i brz u onoj meri da može bukvalno svako da ga pripremi, bez obzira na postojeće iskustvo u kuhinji.
Limun tikvice najbolje idu uz komad piletine ili grilovane ribe.
SASTOJCI:
- Mlade tikvice, 4
- Limun, 1
- Maslinovo ulje, par kašika
- Morska krupna so
- Biber u zrnu
PRIPREMA:
- Očisti i operi tikvice
- Iseci tikvice dijagonalno na šnitove, pola santimetara debljine
- Na malo maslinovog ulja u većem tiganju proprži tikvice, dok ne postanu mekane
- Kada su gotove pospi po njima izrendanu limunovu koru
- Tikvice začini bogato krupnom morskom solju
- Pospi preko i krupno mleveni biber
Komentari