Kuvani krompir sa crnim maslinama i mladim lukom
„Krompir salatu“ kao prilog uz ribu sam oduvek poštovala. Pamtim je još iz detinjstva. Uglavnom smo je kao deca jeli vikendom kada i ribu, a sećam se i neke super verzije iz vrtića. Oslić i krompir salata su mi bili omiljeni. Kasnije sam od mame preuzela recept koji sam, čim sam se malo sabrala i stala na noge, unapredila.
Zašto? Jedan razlog je njen pomalo otužan izgled. Bila mi je nekako bledunjava i musava. A drugi, još važniji razlog je taj što bi za mene bilo poražavajuće da jedemo hranu spremljenu na isti način zauvek. Ja to jednostavno ne mogu.
Za žene važi da menjaju frizuru kada su nezadovoljne. Ja menjam krompir salatu i zato imam nekoliko fenomenalnih verzija. U ovoj na primer, dodajem dva sastojka koja često imam u kući, crne masline i vlašac (ili mladi luk) kao zamenu za crni luk i maslinovo ulje sa limunovim sokom umesto sirćeta. Ništa veliko, ali mnogo znači.
Ne mrzi me da napravim jedan korak više...
SASTOJCI:
- Krompir
- Mladi luk
- Crne masline
- Maslinovo ulje
- Limun
- Peršun
- Morska so
PRIPREMA:
- Skuvaj krompir
- Ohladi krompir i iseci na kocke, recimo
- Masline iseci na polovine ili četvrtine
- Mladi luk iseci na sitnije komade
- Pomešaj krompir, masline i mladi luk
- Začini solju, maslinovim uljem i limunovim sokom
- Sve dobro izmešaj
Komentari