Preukusan kremasti crni pirinač sa povrćem i sušenim paradajzom
Moglo bi se reći da sam neprekidno u potrazi za zanimljivim i interesantnim prilogom. Međutim usvajanje novih namirnica i proizvoda nije baš tako jednostavan proces.
Svakako pojava novih i „egzotičnih“ proizvoda na tržištu u poslednjih nekoliko godina kao i njihova veća dostupnost olakšala je i pozitivno uticala na moju potrebu da kuhinju učinim „drugačijom“ i odluku da neuobičajenu hranu za naše podneblje pripremam češće. To se poklopilo i sa mojom životnom filozofijom da od svega, bez predrasuda uzmem najbolje.
Malo istraživanja i informisanja mi je takođe bilo od koristi da svakodnevnoj pripremi hrane približim namirnice kao što su proso, bulgur pšenica ili kuskus na primer. Ipak neke stečene navike su „kočile“ prihvatanje mojih „noviteta“ i predloga za prilog. Zato sam morala da uložim malo više truda da pronađem idealne kombinacije sastojaka. Ipak to se vremenom isplatilo.
Pirinač kao prilog i deo glavnog obroka pripremam veoma često. To je zahvalan prilog na više načina. Pirinač je pre svega jednostavan za pripremu, zdrav je, dobro uklopiv u ostatak obroka, dobro se kombinuje sa svežim, sitno naseckanim ili izrendanim povrćem, od ostatka može da se napravi i divna salata, a dopada se i članovima moje porodice što je kod mene presudno.
Raznovrsnost recepata sa pirinčem me je fascinirala i veoma motivisala da saznam što više o pirinču kao mogućem prilogu, isprobam dosta kombinacija i među njima pronađem favorite koji su zatim postali i deo moje svakodnevne kuhinje.
Crni pirinač je atraktivan sam po sebi. Njegova nutritivna svojstva i karakteristike daju mu blagu prednost u odnosu na ostale vrste pirinča, pa je u skladu sa tim crni pirinač moj izbor češće od drugih. Malo se duže priprema, ali to nije dovoljan razlog da bih od njega odustala. Uvek se nekako fokusiram na prednosti i pozitivne strane.
A šta crni pirinač čini boljim? Za mene, ukus, izgled i divna ljubičasto crna boja, činjenica da ne sadrži gluten što mi je bilo veoma značajno u fazi života kada sam bila na bezglutenskom režimu ishrane kao i činjenica da je lako svarljiv.
KAKO SE KUVA?
Na jednu šolju crnog pirinča dodaj 4 šolje vode. Malo posoli i kuvaj na laganoj vatri 30 minuta dok ne omekša.
SASTOJCI:
- Crni pirinač, jedna šolja
- Voda, 4 šolje
- Crni luk, jedna glavica
- Beli luk u prahu, ili 2 čena
- Limunska trava u prahu
- Morska so
- Maslinovo ulje
- Konzervirani grašak
- Konzervirani kukuruz, 1 manja konzerva
- Sušeni paradajz
PRIPREMA:
- Skuvaj pirinač u skladu sa uputstvom
- Na malo ulja prodinstaj seckani crni luk i beli luk
- Dodaj malo limunske trave u prahu
- Dodaj povrće, grašak i kukuruz
- Sve promešaj
- Dodaj pripremljeni crni pirinač
- Na kraju dodaj iscepkani sušeni paradajz
- Zalij jelo sa malo maslinovog ulja, ili nekim aromatizovanim uljem, ako si ljubitelj
SAVETI I PREPORUKE:
- Pirinač možeš pre kuvanje da potopiš u vodu par sati
- Ako u ovako pripremljeni pirinač dodaš sitno iseckano meso (piletinu, ćuretinu, svinjetinu) dobićeš umesto priloga glavno jelo
- Uz ovaj prilog ja služim salatu od mladog spanaća i komad mesa pečenog na roštilju ili u gril tiganju
Komentari