Tortilja sa piletinom, avokadom, rukolom i meksičkom mešavinom

Tortilja sa piletinom, avokadom, rukolom i meksičkom mešavinom

Šta radiš sa hranom koja ti preostane?

Ja ne volim da bacam hranu. To je princip kog se držim dugi niz godina, zbog čega je pitanje upotrebe preostale hrane veoma visoko rangirano na mojoj listi prioriteta u segmentu „ishrana“.

 A da bi to bilo sprovodivo i održivo napravila sam bazu recepata kojoj je svrha između ostalog i očuvanje tog mog principa.

I koliko god dobro da izračunam i isplaniram, iskustveno tvrdim da uvek imam neko preostalo parče mesa, ribe ili povrće koje je posle ručka uredno prebačeno u manju posudu i čuči na perifernim policama frižidera.

Međutim shvatila sam vremenom da činija hrane preostale u frižideru može da obezbedi sasvim dobru osnovu za mnoga ukusna jela i jela koja se izuzetno brzo pripremaju. Svaki tip preostale hrane bilo da je u pitanju meso, riba, testenina, pirinač ili povrće može da pronađe svoje mesto i upotrebnu vrednost i nakon glavnog obroka.

Recimo, kombinacija ostataka i namirnica iz zaliha (konzervirana hrana) mogu da daju mnogo interesantnih obroka.

Ja iz praktičnih razloga u zalihama uvek imam neku konzervu viška, kukuruz, pasulj, grašak, tunjevinu, teglicu krastavaca, cvekle, paprike, sušenog paradajza i upravo ovi proizvodi mi najviše pomažu u situacijama kada imam najmanje slobodnog vremena.

Kada kažem ostaci hrane pre svega mislim na hranu koja ostane od ručka, piletina, ćuretina, junetina ili riba, ili salata koja je pri kraju, ili nešto čemu rok ubrzo ističe, a nije sticajem okolnosti iskorišćeno.

Za početak, šta sa komadom piletine od juče?

Tortilja sa piletinom, avokadom, rukolom i meksičkom mešavinom

SASTOJCI:

  • Tortilje
  • Piletina
  • Meksička mešavina
  • Avokado
  • Rukola
  • Majonez
  • Maslinovo ulje
  • Mini paradajz
Tortilja sa piletinom, avokadom, rukolom i meksičkom mešavinom

PRIPREMA:

  1. Podgrej tortilju
  2. Namaži sloj majoneza
  3. Preko dodaj sitno iseckanu piletinu
  4. Zatim dodaj avokado isečen na listiće
  5. Pospi preko meksičku mešavinu, sitno seckanu rukolu i mini paradajz isečen na kolutiće
  6. Prelij maslinovim uljem
  7. Složi tortilju na klasičan način ili proizvoljno
Tortilja sa piletinom, avokadom, rukolom i meksičkom mešavinom

PREPORUKE I SAVETI:

  1. Ovaj obrok za osnovu ima tortilje, majonez i komad mesa koji je preostao od ručka ili večere
  2. Svi ostali sastojci su proizvoljni to jest oni koje imaš trenutno na raspolaganju