Salata sa tunjevinom, krompirom, graškom i vlašcem

Salata sa tunjevinom, krompirom, graškom i vlašcem

Postoje dani kada je konzervirana hrana neminovnost. Kada na raspolaganju imam konzerviranu hranu, tunjevinu, grašak, kukuruz ili krompir u prilici sam da napravim brze obroke koji su pogodni za iznenadne i nepredviđene situacije.

Salata sa tunjevinom, krompirom, graškom i vlašcem

Imajući u vidu savremeni način života koji podrazumeva nedostatak vremena i bezbroj obaveza, na osnovu mog iskustva veliku prednost predstavlja dobro snabdeveni kuhinjski deo sa zalihama, to jest većim količinama glavnih konzerviranih sastojaka i začina.

Šta treba da bude zastupljeno u zalihama? Od konzervirane hrane na primer konzerve tunjevine, sušenog paradajza, pasulja, graška ili kukuruza.

Kada su u pitanju ulja, pored blagog biljnog ulja za prženje i dobrog maslinovog ulja za kuvanje i pravljenje preliva za salate, ulja od koštunjavog voća kao što je ulje od oraha, badema, ili lešnika. Ova ulja su korisna, zdrava i mogu da daju dobar završni efekat ako se dodaju čak i obično skuvanom povrću. A mogu da budu i dobar učesnik u prelivima za salatu.

U kuhinjskim zalihama je poželjno imati i suvo i koštunjavo voće zbog njihovog doprinosa jelima i salatama, a posebno onim salatama koje su napravljene od sirovog i rendanog povrća kao što su šargarepa, kupus, i celer.

Različite vrste testenina i pirinča su takođe veoma korisna stavka u kuhinjskim zalihama kao i sosovi i pirei u bočicama (tabasko, soja sos, neki dobar majonez) mleveni začini i na kraju razne vrste sirćeta (od crvenog ili belog vina, Aceto balsamico.

Tunjevina iz konzerve može da bude veoma dobra osnova za širok izbor jela, ali ja je upotrebljavam u najvećem broju slučajeva kao jedan od osnovnih sastojaka u obrok salatama.

Salata sa tunjevinom, krompirom, graškom i vlašcem

SASTOJCI:

  • Jaja, 4
  • Zamrznuti grašak, 200 g
  • Mladi krompir, 500 g
  • Tunjevina iz konzerve, 400 g
  • Šargarepa, 2 srednje veličine
  • Limun, 1
  • Biber
  • So
  • Majonez, 250 ml
  • Vlašac, veza

PRIPREMA

  1. Skuvaj jaja
  2. Stavi grašak u šerpu sa ključalom vodom i kuvaj ga 5 minuta
  3. Skuvaj krompir
  4. Iseci krompir kada se ohladi kako želiš
  5. Ocedi tunjevinu od ulja, ali ulje sačuvaj
  6. Izrendaj šargarepu
  7. Pomešaj krompir, grašak i tunjevinu
  8. Tome dodaj oljuštena jaja isečena prethodno na četvrtine
  9. Pomešaj sok od limuna sa uljem iz tunjevine
  10. Dodaj so, biber i majonez
  11. Sve umuti i pomešaj sa salatom
  12. U salatu iseckaj vlašac
  13. Poklopi salatu i stavi u frižider
Salata sa tunjevinom, krompirom, graškom i vlašcem