Salata sa tunjevinom, krompirom, graškom i vlašcem
Postoje dani kada je konzervirana hrana neminovnost. Kada na raspolaganju imam konzerviranu hranu, tunjevinu, grašak, kukuruz ili krompir u prilici sam da napravim brze obroke koji su pogodni za iznenadne i nepredviđene situacije.
Imajući u vidu savremeni način života koji podrazumeva nedostatak vremena i bezbroj obaveza, na osnovu mog iskustva veliku prednost predstavlja dobro snabdeveni kuhinjski deo sa zalihama, to jest većim količinama glavnih konzerviranih sastojaka i začina.
Šta treba da bude zastupljeno u zalihama? Od konzervirane hrane na primer konzerve tunjevine, sušenog paradajza, pasulja, graška ili kukuruza.
Kada su u pitanju ulja, pored blagog biljnog ulja za prženje i dobrog maslinovog ulja za kuvanje i pravljenje preliva za salate, ulja od koštunjavog voća kao što je ulje od oraha, badema, ili lešnika. Ova ulja su korisna, zdrava i mogu da daju dobar završni efekat ako se dodaju čak i obično skuvanom povrću. A mogu da budu i dobar učesnik u prelivima za salatu.
U kuhinjskim zalihama je poželjno imati i suvo i koštunjavo voće zbog njihovog doprinosa jelima i salatama, a posebno onim salatama koje su napravljene od sirovog i rendanog povrća kao što su šargarepa, kupus, i celer.
Različite vrste testenina i pirinča su takođe veoma korisna stavka u kuhinjskim zalihama kao i sosovi i pirei u bočicama (tabasko, soja sos, neki dobar majonez) mleveni začini i na kraju razne vrste sirćeta (od crvenog ili belog vina, Aceto balsamico.
Tunjevina iz konzerve može da bude veoma dobra osnova za širok izbor jela, ali ja je upotrebljavam u najvećem broju slučajeva kao jedan od osnovnih sastojaka u obrok salatama.
SASTOJCI:
- Jaja, 4
- Zamrznuti grašak, 200 g
- Mladi krompir, 500 g
- Tunjevina iz konzerve, 400 g
- Šargarepa, 2 srednje veličine
- Limun, 1
- Biber
- So
- Majonez, 250 ml
- Vlašac, veza
PRIPREMA
- Skuvaj jaja
- Stavi grašak u šerpu sa ključalom vodom i kuvaj ga 5 minuta
- Skuvaj krompir
- Iseci krompir kada se ohladi kako želiš
- Ocedi tunjevinu od ulja, ali ulje sačuvaj
- Izrendaj šargarepu
- Pomešaj krompir, grašak i tunjevinu
- Tome dodaj oljuštena jaja isečena prethodno na četvrtine
- Pomešaj sok od limuna sa uljem iz tunjevine
- Dodaj so, biber i majonez
- Sve umuti i pomešaj sa salatom
- U salatu iseckaj vlašac
- Poklopi salatu i stavi u frižider
Komentari