Sirće - neizostavan sastojak u pripremi salata
Sirće se već jako dugo koristi za začinjavanje i konzerviranje hrane, ali i za lečenje pojedinih tegoba. Nastaje tako što "slatke tečnosti" kao što su na primer vino od voća "prekipe", dakle kada specijalne bakterije alkohol pretvore u sirćetnu kiselinu. Kako bi se napravili najbolji sirćetni specijaliteti to jest specijaliteti prve klase, potrebni su najbolji osnovni sastojci i dugo vreme zrenja.
Sirće u salatama
Osnovna prednost korišćenja sirćeta u salatama je njegova sposobnost da "podvuče" i poboljša jednostavne sastojke salata i da u kombinaciji sa odgovarajućim uljem da salatama posebnu notu.
KAKVE VRSTE SIRĆETA POSTOJE?
Crveno i belo balzamiko sirće
Pravo tradicionalno i prirodno balzamiko sirće vodi poreklo iz Italije tačnije Modene. Kuvano vino vri čak nekoliko godina i zri ponekada i decenijama. Njegova slatkasta i blaga kiselina najbolje odgovara italijanskim salatama, paradajzu i mocareli.
Jabukovo sirće
Ovo blago i vrlo ukusno sirće dobijeno je od jabukovog vina. Razblažuje se vodom i pospešuje razmenu materija u organizmu. Posebno je u ukusno u salatama od sirovog povrća i živine.
Pivsko sirće
Ovo sirće zri u starim vinskim buradima.Sa svojih 5 % kiseline, ono je blago, ali vrlo zdravo sirće. Jede se uz lisnatu salatu, kupus i druge salate od povrća, ali i salate sa svinjskim mesom.
Cassis sirće
Ovo sirće se dobija od crnog vina i ribizli i sadrži 6-7 % kiseline. Cassic sirće posebno ide uz lisnate salate, ali i uz pečurke, tamnije meso i tunjevinu.
Šampanjsko sirce
Blago i vrlo ukusno sirće dobija se iz šampanjca. Veoma je ukusno u kombinaciji s lisnatom salatom, salatom od svetlijeg mesa, ribom i mekim povrćem.
Pirinčano sirće
Dobija se iz pirinčanog vina. Ima skoro neutralan ukus zbog vrlo niskog sadržaja kiseline (5-6%). Vrlo je blago. Pogodno je za salate sa azijskom notom.
Crveno i belo vinsko sirće
Dobija se iz čistog vina. Sadrži 6-8% kiseline. Belo vinsko sirće je blaže, dok je crveno jače i manje aromatično. Ukus i kvalitet zavise od vrste upotrebljenog vina i zrenja.
Šeri sirće
Dobija se iz prevrelog šerija. Zri u hrastovim buradima. Vrlo je aromatično, a sadrži 7-8% kiseline. Upotrebljava se kako za lisnate tako i za salate od pirinča i žitarica, uz meso i ribu.
SIRĆE SA MALINAMA
SASTOJCI:
- Sveže maline, 250 g
- Šampanjsko ili belo vinsko sirće sa 7 % kiseline, 1 l
- Med, 1 SK
PRIPREMA:
- Maline operi i osuši. Stavi u veći lonac i blago izgnječi
- Dodaj sirće i med, a zatim sve zagrej na 40 stepeni
- Tečnost sipaj u veću teglu ili flašu, a zatim pokrij gazom i zaveži
- Drži tako 14 dana na mračnom, ali ne previše hladnom mestu i povremeno promućkaj
- Nakon toga sirće procedi prvo kroz cediljku, a zatim kroz gazu i sipaj u flaše
- Pre zatvaranja u sirće ubaci šaku svežih, opranih malina.
- Čuvaj na mračnom i hladnom mestu
SIRĆE SA ZAČINSKIM BILJEM
SASTOJCI:
- Bosiljak , 3 grančice
- Timijan, 2 grančice
- Majoran, 3 grančice
- Ruzmarin, 1 grančica
- Peršun, 3 grančice
- Limunov timijan, 1 grančica
- Semenke senfa, 2 SK
- Crni biber, 6 zrna
- Belo ili crveno vinsko sirće (7% kiseline), 1 l
PRIPREMA:
- Začinsko bilje operi i osuši na kuhinjskom papiru
- Stavi ga sa senfom i biberom u jednu ili nekoliko čistih flaša i preli sirćetom
- Zatvori i 3-4 nedelje drži na mračnom, ali ne previše hladnom mestu
SIRĆE SA ZAČINSKIM BILJEM I CVETOVIMA
SASTOJCI:
- Mirodjija, 1 veza
- Kiseljak, 6 listova
- Menta, 1 grančica
- Estragon, 1 grančica
- Mirodjija, 3 cvetića
- Potočarka, 6 cvetića
- Belo vinsko sirće (7% kiseline), 1 l
PRIPREMA:
- Začinsko bilje operi pod mlazom vode i obriši kuhinskom krpom
- Latice cvetova obriši ukoliko je potrebno
- Sirće blago zagrej
- Sve sastojke stavi u jednu ili nekoliko pažljivo opranih flaša i preli sirćetom
- Flaše zatvori i ostavi 4 nedelje na mračnom i hladnom mestu
Komentari