Sirće - neizostavan sastojak u pripremi salata

Sirće - neizostavan sastojak u pripremi salata

Sirće se već jako dugo koristi za začinjavanje i konzerviranje hrane, ali i za lečenje pojedinih tegoba. Nastaje tako što "slatke tečnosti" kao što su na primer vino od voća "prekipe", dakle kada specijalne bakterije alkohol pretvore u sirćetnu kiselinu. Kako bi se napravili najbolji sirćetni specijaliteti to jest specijaliteti prve klase, potrebni su najbolji osnovni sastojci i dugo vreme zrenja.

Sirće u salatama

Osnovna prednost korišćenja sirćeta u salatama je njegova sposobnost da "podvuče" i poboljša jednostavne sastojke salata i da u kombinaciji sa odgovarajućim uljem da salatama posebnu notu.

KAKVE VRSTE SIRĆETA POSTOJE?

Crveno i belo balzamiko sirće

Pravo tradicionalno i prirodno balzamiko sirće vodi poreklo iz Italije tačnije Modene. Kuvano vino vri čak nekoliko godina i zri ponekada i decenijama. Njegova slatkasta i blaga kiselina najbolje odgovara italijanskim salatama, paradajzu i mocareli.

Jabukovo sirće

Ovo blago i vrlo ukusno sirće dobijeno je od jabukovog vina. Razblažuje se vodom i pospešuje razmenu materija u organizmu. Posebno je u ukusno u salatama od sirovog povrća i živine.

Pivsko sirće

Ovo sirće zri u starim vinskim buradima.Sa svojih 5 % kiseline, ono je blago, ali vrlo zdravo sirće. Jede se uz lisnatu salatu, kupus i druge salate od povrća, ali i salate sa svinjskim mesom.

Cassis sirće

Ovo sirće se dobija od crnog vina i ribizli i sadrži 6-7 % kiseline. Cassic sirće posebno ide uz lisnate salate, ali i uz pečurke, tamnije meso i tunjevinu.

Šampanjsko sirce

Blago i vrlo ukusno sirće dobija se iz šampanjca. Veoma je ukusno u kombinaciji s lisnatom salatom, salatom od svetlijeg mesa, ribom i mekim povrćem.

Pirinčano sirće

Dobija se iz pirinčanog vina. Ima skoro neutralan ukus zbog vrlo niskog sadržaja kiseline (5-6%). Vrlo je blago. Pogodno je za salate sa azijskom notom.

Crveno i belo vinsko sirće

Dobija se iz čistog vina. Sadrži 6-8% kiseline. Belo vinsko sirće je blaže, dok je crveno jače i manje aromatično. Ukus i kvalitet zavise od vrste upotrebljenog vina i zrenja.

Šeri sirće

Dobija se iz prevrelog šerija. Zri u hrastovim buradima. Vrlo je aromatično, a sadrži 7-8% kiseline. Upotrebljava se kako za lisnate tako i za salate od pirinča i žitarica, uz meso i ribu.

SIRĆE SA MALINAMA

SASTOJCI:

  • Sveže maline, 250 g
  • Šampanjsko ili belo vinsko sirće sa 7 % kiseline, 1 l
  • Med, 1 SK

PRIPREMA:

  1. Maline operi i osuši. Stavi u veći lonac i blago izgnječi
  2. Dodaj sirće i med, a zatim sve zagrej na 40 stepeni
  3. Tečnost sipaj u veću teglu ili flašu, a zatim pokrij gazom i zaveži
  4. Drži tako 14 dana na mračnom, ali ne previše hladnom mestu i povremeno promućkaj
  5. Nakon toga sirće procedi prvo kroz cediljku, a zatim kroz gazu i sipaj u flaše
  6. Pre zatvaranja u sirće ubaci šaku svežih, opranih malina. 
  7. Čuvaj na mračnom i hladnom mestu

SIRĆE SA ZAČINSKIM BILJEM

SASTOJCI:

  • Bosiljak , 3 grančice
  • Timijan, 2 grančice
  • Majoran, 3 grančice
  • Ruzmarin, 1 grančica
  • Peršun, 3 grančice
  • Limunov timijan, 1 grančica
  • Semenke senfa, 2 SK
  • Crni biber, 6 zrna
  • Belo ili crveno vinsko sirće (7% kiseline), 1 l

PRIPREMA:

  1. Začinsko bilje operi i osuši na kuhinjskom papiru
  2. Stavi ga sa senfom i biberom u jednu ili nekoliko čistih flaša i preli sirćetom
  3. Zatvori  i 3-4 nedelje drži na mračnom, ali ne previše hladnom mestu

SIRĆE SA ZAČINSKIM BILJEM I CVETOVIMA

SASTOJCI:

  • Mirodjija, 1 veza
  • Kiseljak, 6 listova
  • Menta, 1 grančica 
  • Estragon, 1 grančica
  • Mirodjija, 3 cvetića
  • Potočarka, 6 cvetića
  • Belo vinsko sirće (7% kiseline), 1 l

PRIPREMA:

  1. Začinsko bilje operi pod mlazom vode i obriši kuhinskom krpom
  2. Latice cvetova obriši ukoliko je potrebno
  3. Sirće blago zagrej
  4. Sve sastojke stavi u jednu ili nekoliko pažljivo opranih flaša i preli sirćetom
  5. Flaše zatvori i ostavi 4 nedelje na mračnom i hladnom mestu