Čiz kejk (Cheese Cake) sa maskarpone sirom i malinama 

Čiz kejk (Chees Cake) sa maskarponeom i malinama

Od slatkiša najviše volim sve slatkiše. Ne bi trebalo previše često da ih jedem zbog zdravlja i moram da vodim računa o unosu ugljenih hidrata, ali postoje posebne prilike kada zaista uživam u tome i kada ih ne odbijam. Kafa sa prijateljicama ne može da prođe bez parčeta torte, nedeljni porodični ručak bez nekog kolačića, praznici takođe. Na rođendanima naravno probam od svake torte po parče, na posnim slavama od svake vrste sitnih kolača po jedan, dva.

Čiz kejk (Chees Cake) sa maskarponeom i malinama

U prevodu, u agoniji sam pola života. Imam večiti problem da pomirim želju sa razumom. Nekada se obuzdam, a nekada je jače od mene. Zbog toga se mnogo trudim i pomalo zavidim onima koji mogu bez ustezanja da uživaju u dobrom, slatkom zalogaju. Sve u svemu „borba“.

Kada sam napravila prvi kolač u životu, bila sam pre ponosna na sebe. To je bio kolač sa voćem i patišpanjom. U mojoj porodici za pravljenje dezerta je većinu života zadužena mama ili dobra lokalna poslastičarnica, ali u nekom trenutku pomogla mi je i naučila kako da pripremim neke poslastice koje nisu previše slatke, i za koje ne treba da odvojim puno vremena. Naučila me je i da je bolje da znam da spremim par vrsta dezerta kako treba, nego da se rasplinjavam i polovično radim posao.

Čiz kejk (Cheese Cake) je jedan interesantan kolač koji se sastoji od tri divna sloja, u mojoj verziji nije previše sladak, i iako slojevit, zapravo veoma jednostavan za pripremu.

Ja ga pravim vikendom, pa ga jedemo uz kaficu ili kada postoji neki „poseban razlog.

SASTOJCI:

  • BISKVIT FIL:
    • Mleveni keks, 300 g
    • Mleko, 5 kašika
    • Maslac, 180 g
  • BELI FIL:
    • Slatka pavlaka, 5 dl
    • Vanilin šećer, 1 kesica
    • Želatin, 10 g kesica
    • Voda, 0,5 dl
    • Maskarpone sir 400 g
    • Šećer u prahu, 220 g
  • VOĆNI FIL:
    • Maline, 450 g
    • Voda, 1 dl
    • Želatin 10 g, kesica
    • Voda 0.5 dl
    • Šećer, 4 kašike

PRIPREMA:

  1. Kuvaj maline sa vodom i šećerom oko 10 minuta
  2. Za to vreme stavi jedan želatin da nabubri u 0.5 dl vode
  3. Skloni maline sa šporeta i dodaj nabubreli želatin i stavi da se ohladi
  4. Istopi margarin i umuti mikserom zajedno sa kesom i mlekom
  5. U okrugli kalup rastresitu smesu stavi i prstima ili valjkom utisni u posudu
  6. Stavi u frižider da se stegne
  7. Umuti slatku pavlaku i dodaj vanilin šećer, maskarpone sir i šećer u prahu
  8. Ponovo stavi želatin da nabubri na isti način kao za voćni fil 10 minuta
  9. Stavi nabubreli želatin u posudu na ringlu tek toliko da se istopi, NIKAKO NE DOZVOLITI DA PROVRI!
  10. Posle toga dodaj u beli fil
  11. Još jednom sve mikserom umuti
  12. Beli fil rasporedi u kalup preko biskvit fila pazeći da popuniš ivice
  13. Kada se crveni fil ohladi, stavi ga preko belog fila
Čiz kejk (Chees Cake) sa maskarponeom i malinama