Krompir salata s rukolom i kaprom
Vreme pripreme: 40 minuta
Vreme kuvanja: 20-25 minuta
Vreme mariniranja 30 minuta
SASTOJCI (za 4 porcije):
- Krompir, 800 g
- Rukola, 150 g
- Crveni luk, 2 glavice
- Mini paradajz, 200 g
- Zelene masline, 50 g
- Crne masline, 50 g
- Šeri sirće, 2-3 SK
- Kapar, 50 g (plod u teglici)
- Dižonski senf, 1 KK
- Maslinovo ulje, 4 SK
- So
- Mleveni crni biber
PRIPREMA:
- Krompir operi i stavi u lonac, prelij sa dosta vode, pusti da provri i kuvaj 20 do 25 minuta
- Krompir procedi, prelij hladnom vodom i ostavi da se ohladi, a zatim ga oljušti i iseci na kockice
- Rukolu operi, prosuši, skini grančice, a listove iseci
- Luk oljušti, i iseci na kolutove
- Paradajz operi i preseci na pola, a masline očisti od koštica
- Sve sastojke stavi u veliku činiju
VINEGRET
- U manju činiju sipaj sirće, 1-2 SK tečnosti od kapra, senf i ulje, pa malo posoli i pobiberi
- Umuti mikserom ili mutilicom da se vinegret malo podigne
- Zatim ga sipaj u salatu i promešaj
- Krompir salatu pokrij i ostavi da odstoji 30 minuta na hladnom
PLOD KAPRA
Ovo je plod žbunaste biljke kapra. Dužine je 2-3 cm i konzerviše se u slanoj vodi zajedno sa peteljkom. Može se pronaći u bolje snabdevenim prodavnicama. Može se jesti ceo, kao maslinka, ili u koktel salatama. Presečen na pola služi za garniranje. Tečnost iz teglice može se upotrebiti za pravljenje vinegreta, pri čemu oni dobijaju karakterističnu pikantnu aromu.
Komentari