Krompir salata s rukolom i kaprom

Krompir salata s rukolom i kaprom

Vreme pripreme: 40 minuta

Vreme kuvanja: 20-25 minuta

Vreme mariniranja 30 minuta

SASTOJCI (za 4 porcije):

  • Krompir, 800 g
  • Rukola, 150 g
  • Crveni luk, 2 glavice 
  • Mini paradajz, 200 g 
  • Zelene masline, 50 g
  • Crne masline, 50 g
  • Šeri sirće, 2-3 SK
  • Kapar, 50 g (plod u teglici)
  • Dižonski senf, 1 KK
  • Maslinovo ulje, 4 SK
  • So
  • Mleveni crni biber
Krompir salata s rukolom i kaprom

PRIPREMA:

  1. Krompir operi i stavi u lonac, prelij sa dosta vode, pusti da provri i kuvaj 20 do 25 minuta
  2. Krompir procedi, prelij hladnom vodom i ostavi da se ohladi, a zatim ga oljušti i iseci na kockice
  3. Rukolu operi, prosuši, skini grančice, a listove iseci
  4. Luk oljušti, i iseci na kolutove
  5. Paradajz operi i preseci na pola, a masline očisti od koštica
  6. Sve sastojke stavi u veliku činiju

VINEGRET

  1. U manju činiju sipaj sirće, 1-2 SK tečnosti od kapra, senf i ulje, pa malo posoli i pobiberi
  2. Umuti mikserom ili mutilicom da se vinegret malo podigne
  3. Zatim ga sipaj u salatu i promešaj
  4. Krompir salatu pokrij i ostavi da odstoji 30 minuta na hladnom

PLOD KAPRA

Ovo je plod žbunaste biljke kapra. Dužine je 2-3 cm i konzerviše se u slanoj vodi zajedno sa peteljkom. Može se pronaći u bolje snabdevenim prodavnicama. Može se jesti ceo, kao maslinka, ili u koktel salatama. Presečen na pola služi za garniranje. Tečnost iz teglice može se upotrebiti za pravljenje vinegreta, pri čemu oni dobijaju karakterističnu pikantnu aromu.