Aromatizovani mlađani krompir
Jedan od priloga koji spremam prilično često u toku proleća i leta, a za koji mogu ruku u vatru da stavim je aromatizovani krompir. Ukoliko je krompir još i mlad, "nema dalje". Kada smo na okupu, bukvalno se "borimo" za njega.
Naizgled običan, spada u onu vrstu priloga koji daje dozu šarma klasičnom ručku i poboljšava ukus pečenom komadu mesa. Sa njim u kombinaciji meso postaje još bolje!
Ja ga spremam po receptu moje mame kojim nas je godinama oduševljavala i moj zaključak je da "dobar" prilog može čak i da "ukrade šou" mesu i odnese pobedu nad ostalim delovima obroka, iako po definiciji nije predviđeno da bude "super star".
Malo začina će stvarno oplemeniti dosadni krompir i dati mu novi identitet.
Suština je samo u jednom koraku više koji ćeš preduzeti.
KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU CRVENOG I BELOG KROMPIRA?
Crveni krompir ima manje kalorija i ugljenih hidrata. Beli (žuti) krompir je bolji izvor gvožđa i kalcijuma. Ukoliko želi te da spremite hrskave krompiriće pržene na ulju ili zapečene u rerni, izaberite crveni krompir.
Beli krompir, zbog veće količine vode koju sadrži u sebi, bolje je da koristite za spremanje salata i pirea.
SASTOJCI:
- Krompir, 500g
- Ulje
- Začini, morska so
- Slatka mlevena paprika, 1 kašičica
- Beli luk u prahu
- Vlašac
PRIPREMA:
- Skuvaj krompir i ostavi da se malo ohladi
- Iseci ga recimo na kocke i posoli u skladu sa potrebama
- U tiganju na malo ulja proprži beli luk, vlašac i dodaj krompir. Pospi po krompiru mlevenu slatku papriku i varjačom mešaj krompir po tiganju dok sa svih strana ne dobije predivnu bakarnu boju
Probaj obavezno!
Komentari