Kremasti pirinač sa limunskom travom i neutralnom pavlakom

Kremasti pirinač sa limunskom travom i neutralnom pavlakom

Dugo sam pokušavala da pronađem način spremanja pirinča takav da ga moja desetogodišnja ćerka bez ikakvog komentara pojede kao prilog uz komad nekog mesa.

Ta kategorija " bez komentara" za mene je najveći kompliment jer to više nije ona faza odrastanja kada bezuslovno, sa poverenjem prihvata šta god sam zamislila da je najbolje i najzdravije za nju.

Trenutno, ona izražava svoje mišljenje i stavove o mnogim temama veoma otvoreno i iskreno, tako da ponekad, iz nehata baš ume za srce da me ujede nekim neodmerenim komentarom na račun spremljenih obroka.

Moram da preživim, iskustvo mi kaže da se strpim još koju godinu jer tada će doći sledeća faza kada će početi da obožava ono što nije htela ni u ludilu da pojede.

Sve će to biti skroz okeeej...i maslinke i rukola, i sušeni paradajz i kapar....i sve ono što sam pokušavala da proguram na mala vrata, u suštini veoma bezuspešno.

Da se vratim na pirinač...dosadan, bled, onako...Pronašla sam ne samo recept i način spremanja koji mi je obezbedio "bez komentara" obedovanje, već sam za njega dobila i nekoliko simpatičnih dobacivanja tipa "mmm nije loše mama, ovo je ukusno mama, baš je lepo mama".

Hvala Bogu koji je izmislio neutralnu pavlaku i limunsku travu, mislim se u sebi...

VRSTE PIRINČA
Prema veličini i obliku zrna pirinač može biti dugog, srednjeg i kratkog zrna.
Prema preradi zrna pirinač može biti smeđi, beli i blanširani.
Prema boji pirinač može biti beli, smeđi, žuti,crveni, ljubičasti i crni.

Recept je krajnje jednostavan i za pripremu i za obožavanje:

SASTOJCI:

  • Pirinač, 1 šolja
  • Morska so
  • Neutralna pavlaka
  • Mladi luk
  • Mrvica belog luka svežeg ili u prahu
  • Limunska trava sveza ili jednostavnije u prahu...

PRIPREMA:

  1. Skuvaj pirinač na uobičajeni način, prema priloženom uputstvu koje je prikazano na kutiji
  2. U tiganju malo proprži mladi luk, beli luk i limunsku travu. Zalij to neutralnom pavlakom i pusti minut dva, tri...
  3. Na kraju pomešaj skuvani pirinač sa neutralnom pavlakom, začini solju i ukoliko imaš nadohvat ruke iseckaj vlašac i pospi preko divnog, kremastog pirinča

UPOTREBA RAZLIČITIH VRSTA PIRINČA U KUVANJU
Dugozrnasti pirinač je pogodniji za salate i priloge uz meso i ribu.
Pirinač kratkog zrna je pogodniji za supe, punjeno povrće, pite i druge povlastice.

PREPORUKE:

  1. Trudim se da sve začine imam u dve varijante....sveže i u prahu, zrnu. Ponuda u lokalnim supermarketima po tom pitanju je zaista sjajna, probajte i izaberite šta vam je zgodno