Pire od krompira i graška sa nanom i vlašcem

Pire od krompira i graška sa nanom i vlašcem

Nikada nisam bila veliki ljubitelj graška. Sve to sa graškom je još od detinjstva bilo dosta „nategnuto“ iako ga je moja mama veoma lepo spremala u izvornom obliku.

Međutim kada sam jednom prilikom grašak u stilu „velikih kuvara“ spremila u obliku pirea u kombinaciji sa začinskim travama, sve je ispalo više nego dobro i za mene i za grašak.

Od tada ovaj recept redovno pripremam i „plasiram“ kao specijalitet. Fenomenalno se slaže sa ribom i mesom.

Uz to, veoma se brzo i jednostavno priprema, jako lepo izgleda i ima elemente i prizvuk zdravog obroka, što uopšte nije zanemarljivo.

U mojoj porodici je naišao na veliko odobravanje, a to je u celoj priči najvažnija stavka.

Ovo je samo jedan od načina kako da „klasičan pire krompir“ pošaljemo u penziju.

Grašak i krompir - sastojci

SASTOJCI:

  • Krompir, 2 komada
  • Grašak, 500 g
  • Nana (sveža), 1 šaka
  • Vlašac (sveži), 1 šaka
  • Maslac, 3 kašike
  • Morska so
  • Beli luk u prahu
  • Maslinovo ulje

PRIPREMA 🕕 30 min

1. Oljušti krompir i iseci na manje komade

2. Skuvaj krompir i grašak i dodaj iscepkanu svežu nanu

3. Nakon kuvanja dobro procedi

4. Ispasiraj i posoli

5. Na maslacu proprži seckani vlašac i nanu i beli luk u prahu

6. Dodaj pasirani krompir i grašak i mešaj minut, dva

7. Na kraju možeš mikserom ili u blenderu i dodatno da obradiš pire

8. Dodaj beli mleveni biber i dodatno maslinovo ulje, ukoliko si ljubitelj

PREPORUKE:

1. Grašak može biti sveži, zamrznuti ili konzervirani, od toga zavisi boja i vreme spremanja, ja sam u ovom receptu koristila zamrznuti grašak

2. Beli luk može biti i svež, ja često u pripremi koristim beli luk u prahu
Umesto maslaca možeš da koristiš i obično ulje

3. Vlašac može biti i sušeni

4. Ja volim da pire ostane rastresit, ali naravno možeš ga dodatno umutiti mikserom ili u blenderu

Pire od krompira i graška - pripremljeno jelo