Pire od krompira i graška sa nanom i vlašcem
Nikada nisam bila veliki ljubitelj graška. Sve to sa graškom je još od detinjstva bilo dosta „nategnuto“ iako ga je moja mama veoma lepo spremala u izvornom obliku.
Međutim kada sam jednom prilikom grašak u stilu „velikih kuvara“ spremila u obliku pirea u kombinaciji sa začinskim travama, sve je ispalo više nego dobro i za mene i za grašak.
Od tada ovaj recept redovno pripremam i „plasiram“ kao specijalitet. Fenomenalno se slaže sa ribom i mesom.
Uz to, veoma se brzo i jednostavno priprema, jako lepo izgleda i ima elemente i prizvuk zdravog obroka, što uopšte nije zanemarljivo.
U mojoj porodici je naišao na veliko odobravanje, a to je u celoj priči najvažnija stavka.
Ovo je samo jedan od načina kako da „klasičan pire krompir“ pošaljemo u penziju.
SASTOJCI:
- Krompir, 2 komada
- Grašak, 500 g
- Nana (sveža), 1 šaka
- Vlašac (sveži), 1 šaka
- Maslac, 3 kašike
- Morska so
- Beli luk u prahu
- Maslinovo ulje
PRIPREMA 🕕 30 min
1. Oljušti krompir i iseci na manje komade
2. Skuvaj krompir i grašak i dodaj iscepkanu svežu nanu
3. Nakon kuvanja dobro procedi
4. Ispasiraj i posoli
5. Na maslacu proprži seckani vlašac i nanu i beli luk u prahu
6. Dodaj pasirani krompir i grašak i mešaj minut, dva
7. Na kraju možeš mikserom ili u blenderu i dodatno da obradiš pire
8. Dodaj beli mleveni biber i dodatno maslinovo ulje, ukoliko si ljubitelj
PREPORUKE:
1. Grašak može biti sveži, zamrznuti ili konzervirani, od toga zavisi boja i vreme spremanja, ja sam u ovom receptu koristila zamrznuti grašak
2. Beli luk može biti i svež, ja često u pripremi koristim beli luk u prahu
Umesto maslaca možeš da koristiš i obično ulje
3. Vlašac može biti i sušeni
4. Ja volim da pire ostane rastresit, ali naravno možeš ga dodatno umutiti mikserom ili u blenderu
Komentari