Grilovana ćuretina u nežnom kremu od neutralne pavlake i karija u prahu
Godinama sam bila veoma sumnjičava po pitanju korišćenja začina "kari" u mojoj svakodnevnoj kuhinji. Štaviše pokazivala sam i neku vrstu otpora. Nakon godina nećkanja, shvatila sam sa sam pogrešila i da se zapravo radi o u predivnoj začinskoj mešavini.
Jednostavno, upotreba " karija" u jelovniku na mojim kuhinjskim počecima imala je prizvuk "rizičnog" i "ambicioznog".
S obzirom da nije sa našeg podneblja nekako sam uvek, potpuno prirodno pomenutu začinsku mešavinu povezivala sa dalekim krajevima, preciznije Indijom, a Indiju nikako nisam mogla da povežem sa svakodnevnom pripremom hrane u Srbiji. To je iskreno kod mene bilo tako sve dok mu nisam pronašla idealno mesto i namenu u jelovniku i najpre ga mečovala sa neutralnom pavlakom. Posle je sve išlo glatko.
Sada je pored divnih umaka i preliva na bazi raznoraznih pečuraka to jedan od omiljenih kremova u koji umačemo komade divnog, grilovanog mesa ćuretine ili piletine.
Jelo je veoma jednostavno za pripremu, a ima "težinu" specijaliteta upravo zbog toga što je aromatizovano ovom divnom začinskom mešavinom čiji najveći deo zauzimaju kumin, korijander i kurkuma.
SASTOJCI:
- Piletina ili ćuretina (file), 1 komad
- Neutralna pavlaka, 200ml
- Beli luk
- Vlašac
- Morska so
- Ulje, 2 kašike
- Kari u prahu, 1 kašičica
PRIPREMA:
- Meso iseci na komade debljine 1,5 centimetar i posoli
- Skuvaj, griluj ili isprži komade mesa
- Kada je gotovo po dužoj strani meso iseci na prutiće debljine 1 santimetar
- Pomešaj neutralnu pavlaku i kašiku karija u prahu
- Na malo ulja, proprži beli luk i vlašac, pa sipaj mešavinu i promešaj čitava 2 minuta
- Meso u startu umoči u ovaj divan krem ili posluži odvojeno i čekaj reakcije
Moja je Indijaaa, incredible Indijaaa...
Komentari