Pasta sa feta sirom i čeri paradajzom

Pasta sa feta sirom i čeri paradajzom

Ne znam da li je i na kraju 2022. godine jednako „popularna“ kao i ranije, ali je i dalje jednako jednostavna za pripremu i jednako privlačna i ukusna. 

Recept koji je „zaludeo“ planetu i zbog koga je „planeta zapamtila nestašicu feta sira“ se priprema malo duže od nekih recepata koji uključuju testeninu, ali sam način pripreme koji je popularizovan mnogobrojnim kratkim video prilozima na društvenim mrežama, stvarno pruža ogromno zadovoljsto. Kada ovo kažem pre svega mislim na brzinu pripreme jela za rernu i trenutak kada se viljuškom ili kašikom „prođe“ kroz mekani pečeni sir i čeri paradajz. Za taj osećaj definitivno vredi sačekati pola sata.

Način pripreme je krajnje elegantan, nema prljanja, nema mešanja i nema stajanja pored šporeta. Prisustvo u pripremi ove paste je potrebno čitavih par minuta.

Postoje mnogobrojni kreativni predlozi i varijacije koje dolaze u obzir kad je ovaj recept u pitanju međutim suština je uvek ista, a čine je tri ključna sastojka:

Feta sir, testenina i čeri...ostalo je stvar mašte i mogućnosti u datom trenutku. Konkretno, ovaj recept obogaćuje i baby spanać koji je sastavni deo velikog broja „mojih“ recepata.

Pasta sa feta sirom i čeri paradajzom

SASTOJCI:

  • Testenina (bilo koja), 350g
  • Feta sir, 250g
  • Origano u prahu
  • Beli luk u prahu
  • Mladi spanać, 300g
  • Čeri paradajz, 250 g
Pasta sa feta sirom i čeri paradajzom

PRIPREMA:

  1. Skuvaj testeninu u skladu sa uputstvom, ohladi vodom i ostavi sa strane
  2. Pri kraju kuvanja testenine dodaj i mladi spanać (kuvaj 2 minuta)
  3. U posudu za pečenje stavi čeri paradajz (cele plodove) i zalij maslinovim uljem
  4. U sredini posude napravi prostor i u njega stavi ceo komad feta sira 
  5. Začini sve mešavinom sušenog origana, bosiljka i belog luka u prahu, soli
  6. Stavi da se peče u zagrejanu rernu 30 minuta na 200 stepeni
  7. Izgnječi viljuškom pečeni paradajz i feta sir i dobro promešaj 
  8. Dodaj skuvaju testeninu i spanać
  9. Sve dobro promešaj i ukoliko je potrebno dodatno zalij maslinovim uljem i solju