Hleb od pomorandže (Orange bread)

Hleb od pomorandže (Orange bread)

Slatki hlebovi na čelu sa hlebom od banane i hlebom od pomorandže u poslednjih nekoliko godina uspeli su da zaokupe pažnju srpske domaćice. U prodavnicama i pekarama su uveliko dostupne raznorazne varijante slatkih i voćnih hlebova kao i drugih italijanskih slatkiša tog tipa, ali pouzdano tvrdim da ne postoji nijedan razlog da isti ne pokušaš da pripremiš u kućnim uslovima i da ne postoji nikakva šansa da ne uspeš u tome.

Jednom kada pripremiš osnovnu verziju i uvidiš koliko je jednostavno svaki sledeći put možeš da nadograđuješ recept dodavanjem sastojaka koje voliš i u skladu sa onim što trenutno imaš na raspolaganju.

Slatki hleb je moj izbor jer pored izvanrednog ukusa i teksture može i da potraje. On je i nakon nekoliko dana od pripreme i više nego upotrebljiv, i dalje veoma privlačan, mekan, sočan i aromatičan pa može dugo da posluži kao užina (ona koja se šalje u školu ili nosi na posao) pored osnovne namene koju ima u mojoj kući, a to je da „začini“ razgovor, kafu ili čaj.

Koje su karakteristike ovog hleba i zašto ga volimo? Jeftin je, dugotrajan, umereno sladak, mekan, sočan, mirišljav i izuzetno jednostavan za pripremu. Pored potrebnih sastojaka za pripremu, poželjno je da imaš i duguljasti četvrtasti pleh kako bi ovaj dezert imao formu hleba.

SASTOJCI:

  • Brašno, 280 g
  • Šećer (smeđi ili beli), 150 g
  • Prašak za pecivo, 1 komad
  • Puter, 60 g
  • Jaje, 1 komad
  • Pomorandže, 2 veće ili 3 manje (za ceđeni sok, u količini 180 ml)
  • Kandirane korice narandže i limuna, 100 g
  • Lešnici (seckani), 50 g
  • Čokolada (crna ili bela), 50 g
Hleb od pomorandže (Orange bread)

PRIPREMA:

  1. Dve velike pomorandže operi, osuši pa zatim izrendaj koricu
  2. Iscedi sok u količini 180 ml
  3. U veću posudu sipaj brašno, šećer, prašak za pecivo i izrendanu koricu pomorandže 
  4. Zatim dodaj hladan puter, isečen prethodno na kockice i rukama ga umešaj i utrljaj u testo dok ne postane mrvičasto
  5. Dodaj tome 1 jaje i ceđeni sok pomorandže pa sve izmešaj
  6. Na kraju u testo umešaju i kandirane korice limuna i pomorandže, seckane lešnike i čokoladu 
  7. Lagano sve promešaj
  8. Ovako pripremljeno testo sipaj u četvrtasti duguljasti pleh, prethodno obložen papirom za pečenje
  9. Peci testo oko 40 minuta na temperaturi od 180°C
  10. Ohladi kolač pre serviranja