Topla salata-Pečeni paradajz
Ovu toplu salatu sam u ulozi „gosta“ probala prvi put pre nekoliko godina kod moje prijateljice, a od tada je pripremam redovno i uglavnom kada dolaze gosti jer me asocira na divna druženja u kućnoj atmosferi. Ne sadrži veliki broj sastojaka, ali to su sastojci koje bukvalno svi vole. Ova salata je zapravo predivna kombinacija zdravih i svima omiljenih mediteranskih sastojaka. Sastoji se od veće količine sitnog, mini paradajza, rukole, belog luka, balzamika, maslinki i maslinovog ulja. Sprema se u rerni, a vreme pripreme je oko 30 minuta. Postupak je veoma jesnostavan i ne zahteva posebno kulinarsko umeće.
Servira se topla i idealna je kao predjelo, a divno se slaže sa raznovrsnim sirevima, pršutom i različitim suvim kobasicama.
SASTOJCI:
- Francuski hleb, 4 deblje kriške
- Maslinovo ulje, 5 SK
- Paradajz, 10 sitnijih komada
- Beli luk, 2 čena
- Rukola, 150 g
- Balzamiko sirće, 1 SK
- Limunov sok, 1 SK
- So
- Mleveni crni biber
- Zelene masline bez koštica, 100 g
PRIPREMA:
- Hleb iseci na kocke. U tiganju zagrej 3 supene kašike maslinovog ulja i u njemu isprži kocke hleba. Stavi ih na tanjir i sačuvaj do serviranja.
- Paradajz operi, preseci napola i izvadi ostatke peteljki. Beli luk oljušti i iseckaj. U presečeni deo svakog paradajza zabodi po dva komadića belog luka
- Paradajz stavi na tepsiju s presečenom stranom nagore, a onda stavi u zagrejanu rernu na 200 stepeni, oko 30 minuta
- U međuvremenu operi rukolu i prosuši. Skini grančice, a listove iseci i poslaži na tanjir sa hlebom
VINEGRET:
Pomešaj balzamiko sirće, limunov sok, so, biber i 2 supene kašike ulja
- Pečeni paradajz stavi na listove rukole i nakapaj vinegretom. Između stavi masline i pospi kockicama hleba.
RUKOLA
Ova divna specifična biljka s italijanskim imenom sadrži ulja koja su zaslužna za njen ljutkasti ukus zbog kog je i volimo. Savršeno se kombinuje sa paradajzom, ovčijim sirom i maslinama. Dresing koji najviše odgovara rukoli je jednostavna marinada ili vinegret sačinjen od maslinovog ulja i sirćeta
PARADAJZ U SALATAMA
Za salate je najbolje uzeti tvrd psradajz, tamno crvene boje i to u leto naravno jer je tada najaromatičniji. Tokom zime najbolje je preći na paradajz koji se uvozi iz tropskih zemalja. U cilju njegovog očuvanja paradajz ne treba držati u frižideru, već na tamnom i hladnom mestu.
Komentari