Salata sa testeninom, šargarepom i mangom
Ova salata je idealan obrok za poneti, veoma je zanimljiva zbog neobične kombinacije šargarepe i manga, a egzotičan ukus joj daju đumbir i limunska trava u prahu, moj omiljeni začini. A semenke bundeve, ne samo da imaju intenzivnu aromu već su zahvaljujući tome što imaju nezasićene masne kiseline i vrlo zdrave. Mogu da budu interesantan dodatak velikom broju salata jer se veoma dobro kombinuju sa mnogim sastojcima. Stavljaju se sirove ili pržene, cele ili krupno seckane. Dresing od jogurta ovu salatu čini osvežavajućom.
SEČENJE I LJUŠTENJE
NOŽ ZA LJUŠTENJE služi za precizno i tanko ljuštenje voća i povrća. MALI NOŽ se koristi za ljuštenje, sitno sečenje i sečenje na kockice. SREDNJI NOŽ je pogodan za sečenje mesa i ribe kao i većeg povrća i voća. VELIKI NOŽ se koristi za sečenje glavica kupusa i lisnate salate, ananasa i dinje. VALJKASTI NOŽ je praktičan za grubo sečenje spanaća i lisnate salate. Pored noževa za pripremu voća i povrća neizostavan deo je i daska za sečenje.
Kako iseći mango na kockice:
- Mango sasvim oljušti i izvadi ostatak peteljke. Najbolje ga je seći na dasci koja ima kanal za skupljanje soka
- Mango preseci na pola, zatim na rastojanju od 1.5cm, a onda seci poprečno
- Potom obe polovine manga iseci na kockice
SASTOJCI:
- Široki rezanci, 300 g
- Šargarepa, 4 velike
- Suncekrotovo ulje, 3 SK
- Žuti šećer, 1 KK
- Đumbir u prahu, 1KK
- ½ KK limunske trave u prahu
- Bujon od povrća, 100 ml
- Mango, 1 zreo
- Jogurt, 200 g
- Sok od pomorandže, 3 SK
- Limun, 1 komad
- Mleveni crni biber
- Semenke bundeve, 2 SK
PRIPREMA:
- Rezance skuvaj u slanoj vodi u skladu sa uputstvom sa pakovanja. Procedi ih, prelij hladnom vodom, ocedi i ostavi da se ohlade.
- Šargarepu očisti, operi o oštrim nožem po dužini iseci na duge široke tanke rezance
- U tiganju zagrej 2 supene kašike ulja i u njemu proprži šargarepu pospi šećerom i pusti malo da se karamelizira
- Pospi đumbirom i limunskom travom u prahu i pomešaj
- Šargarepu zalij bujonom i bari 4-5 minuta pa skini sa šporeta i ostavi da se ohladi
- Mango oljušti i iseci na kockice, a sok koji iscuri sačuvaj
- Za dresing u činiju sipaj jogurt, 1 SK ulja, sok od pomorandže i manga. Limun dobro operi i obriši. Polovinu kore iseci na tanke rezance i ostavi sa strane. Ceo limun iscedi pa 2 SK soka sipaj u dresing, posoli, pobiberi i promešaj
- Pažljivo pomešaj rezance, šargarepu i mango, pa sipaj u činijice. Dresing sipaj preko salate, pospi semenkama bundeve i limunovim korom, a zatim odmah serviraj
Šargarepa
Rane sorte se mogu kupiti sa listovima i treba ih što pre iskoristiti. Kasnije sorte se mogu duže čuvati i ukusnije su od ranijih. Šargarepa se sirova stavlja u salate narendana i seckana na štapiće, kolutove ili kockice. Beta karotin koji sadrži bolje se unosi u organizam s mašću (dovoljna je 1 kap ulja).
Komentari