Švajcarska salata s pikantnim vinegretom
Ova dva „klasika“ karakterišu neki od uobičajenih i dobro poznatih sastojaka koje u zimskom periodu uglavnom uvek imamo u kući kao što su na primer kiseli krastavci, smrznuti grašak ili u frižideru, trapist, ementaler, edamer, šunka ili parizer. Šunka, parizer i bilo koja vrsta kačkavalja kao sastojci hladnih salata su uveliko prihvaćeni kod nas, a mnogima i omiljeni.
Kombinaciju ovih sastojaka jako dobro može da upotpuni i prati pikantni vinegret na bazi belog vinskog sirćeta, na primer. Zapravo, dobar vinegret može salatu potpuno da osveži i učini drugačijom i posebnom u odnosu na one već dobro poznate ukuse.
Obe ove salate su veoma pogodne za nošenje, druženja i slavlja, a takođe i kada treba da se „otarasimo“ postojećih namirnicama iz frižidera ili kada nam ponestane ideja za zanimljiv obrok.
SALATA SA TESTENINOM, GRAŠKOM I ŠUNKOM (PARIZEROM)
SASTOJCI:
- Testenina, 300 g (spirale)
- Smrznuti grašak, 250 g
- Kornišoni, 10 krastavčića
- Parizer (šunka) 300 g
- Majonez za salate , 150 ml
- Jogurt, 100 g
- Belo vinsko sirće, 2-3 SK
- Mleveni crni biber
- ½ veze peršuna
- Paradajz, 3 komada
PRIPREMA:
- Spirale skuvaj u slanoj vodi u skladu sa uputstvom
- Procedi ih, prelij hladnom vodom i ostavi da se hlade 30-50 minuta
- Grašak kuvaj u blago posoljenoj vodi nekoliko minuta (5 minuta), a zatim ga ostavi da se ohladi u vodi
- Krastavčiće iseckaj na kockice. Šunku ili parizer iseci na kockice veličine 1.5 cm. Grašak procedi, a vodu sačuvaj
- Spirale, grašak, krastavčiće i šunku ubaci u veliku činiju pa sve dobro promešaj
- Za dresing u činiju sipaj majonez, jogurt, 4 SK vode od graška i 2 SK sirćeta, pa promešaj
- Salatu pokrij i ostavi da odstoji 1 sat u frižideru
- Peršun operi i prosuši, a listove sitno iseckaj. Paradajz operi, preseci napola, izvadi ostatak peteljki i iseci na osmine. U salatu sipaj još malo sirćeta i peršun, pa posoli i pobiberi
- Salatu garniraj seckanim paradajzom pa serviraj
Napomena:
Umesto sa šunkom, ovu salatu možeš da pripremiš i sa parizerom ili mini viršlama
ŠVAJCARSKA SALATA S PIKANTNIM VINEGRETOM
SASTOJCI:
- Šunka (parizer) u komadu, 400 g
- Ementaler, tanko naseljeni, 300 g
- Krastavčići (kornišoni), 150 g
- Crveni luk, 2 glavice
- Vlašac, 1 veza
VINEGRET:
- 3-4 SK belog vinskog sirćeta
- 3-4 SK tečnosti od krastavčića
- 4 SK junećeg bujona
- ½ KK senfa
- 2 SK suncokretovog ulja
- So
- Mleveni crni biber
PRIPREMA:
- Šunku (parizer) tanko iseci na trakice
- Ementaler iseci na trakice
- Krastavčiće takođe iseci na tanke rezance
- Luk oljušti i iseci na tanke kockice
- U velikoj činiji pomešaj šunku, sir, krastavce i luk
- Za vinegret u činiju za mućenje sipaj belo vinsko sirće, 2 SK tečnosti od krastavčića, bujon, senf, ulje, so, biber, pa umuti mikserom da se sve dobro promeša, a so sasvim rastopi
- VINEGRET prelij preko sastojaka salate i promešaj. Salatu pokrij i ostavi 1 sat u frižideru, a zatim dodaj još malo tečnosti od krastavčića, posoli i pobiberi
- Vlašac operi, prosuši, sitno iseckaj i pospi preko salate
- Salatu serviraju uz seljački hleb
Napomena:
Crveni luk možeš da zameniš još jednom vezom vlašca ili sa 2-3 mlada luka isečena na kolutove
Ako želiš bavarsku verziju salate, možeš da izostaviš sir i staviš više šunke (parizera)
Vrste crnog luka
Danas se nijedna kuhinja ne može zamisliti bez crnog luka. Koristi se za salate od sirovog povrća, dresinge, a u supama, paprikaš ima i drugim varivima neophodan je sastojak.
Eterično ulje, alicin odgovorno za suze koje svaki put proliva i pri seckanju crnog luka važi za prirodan antibiotik i zbog njega je crni luk veoma zdrav.
Crveni luk je blaga i sočna vrsta luka koja je posebno ukusna sirova u salatama.
Mladi luk- beli koren luka i njegovi svetlozeleni listovi koriste se za spremanje salata. Izrazito je blag i zato uglavnom sečen na kolutiće daje salatama finu prijatnu ljutinu
Veliki crni luk- ovaj braonkasti luk može da bude težak do 500 g. Vrlo je blag i sočan. Koristi se najviše u pitama, supama i čorbama. Za salate od povrća i lisnate salate seče se na kolutove. Može se takođe puniti i peći u rerni.
Domaći crni luk- ovu vrstu jednostavno nazivamo crni luk i neizostavan je sastojak svakog ukusnog jela. Kada je sirov jakog je ukusa i prilično ljut, a dinstano ne dominira već dopunjuje druge sastojke. Jednostavno to je luk za svaki dan
Duguljasti luk kozjak-Ova duguljasta rozokasta sorta crnog luka nije previše ljuta, ali ima vrlo jaku aromu. Tanka lukovina se lako skida kada se po dužini zaseče do prvog sloja luka, a zatim skine zajedno s atom slojem
Srebrni luk- srebrenjak, njegov ukus je slatkast. Nije previše ljut i fina je zamena domaćem crnom luku. Pri kupovini pazi da glavice budu tvrde i da se ljuska ne raspada
Okrugli luk kozjak- pravi gurmani odavno već znaju šta je mala braonkasta okrugla glavica luka kozjaka. Ona je vrlo snažnog ukusa i često vrlo ljuta. Jede se sirova i isečena na kockice. Kuvanim i pečenim jelima daje prijatnu, slatkasti aromu, ova sitna vrsta crnog luka se vrlo lako dinara.
Komentari