Salata sa piletinom i ananasom u dresingu od karija

Salata sa piletinom i ananasom u dresingu od karija

Ova salata se servira uz tost premazan puterom…

…a, pravi se ovako:

SASTOJCI:

  • Piletina
  • Biber crni, mleveni
  • Ananas ½, sveži slatki
  • Klementina, 3 komada
  • Praziluk, 2
  • Majonez, 100 g
  • Jogurt, 100 g
  • Limunov sok, 2 SK
  • Đumbir u prahu, prstohvat
  • Kari u prahu, prstohvat
  • Salata Iceberg
  • Menta, listovi

PRIPREMA:

  1. Pileći file skuvaj ili ispeci na uobičajen način
  2. Iseci na komadiće veličine 1,5-2cm
  3. Stavi u činiju
  4. Klementine oljušti, razdvoj na kriške i iseci ako su velike na sitne komade
  5. Jednu klementina ostavi za dekoraciju, ukoliko želiš
  6. Ananas oljušti i preseci napola, skini mu „oči“ od kore i sredinu, a meso iseckaj
  7. Praziluk preseci na pola po dužini, očisti, operi i iseci na tanke rezance
  8. Sve pomešaj
  9. Napravi dresing od majoneza, jogurta, limunovog soka
  10. Posoli, pobiberi, dodaj biber, đumbir i kari u prahu
  11. Dresing sipaj na salatu i promešaj
  12. Zelenu salatu očisti, operi, prosuši pa iseci na široke rezance
  13. Stavi ih na tanjir kao podlogu za salatu
  14. Na kraju dodaj klementinu sečenu na kolutove i listove mente
Salata sa piletinom i ananasom u dresingu od karija

Klementina se dobija ukrštanjem mandarine i pomorandže, vrlo je slatka ali može biti više ili manje aromatična. Može se kupiti između oktobra i februara. Vrlo je sočna, a semenke skoro i da nema. Osvežava salate sa piletinom, a naravno fenomenalna je i za voćne salate.

Kako se priprema piletina za salate?

Salata sa piletinom i ananasom u dresingu od karija

Meso i piletina se u salatu stavlja uvek pripremljena na neki način. Obično se bari odnosno kuva, kratko isprži ili se kuva na pari.
Ukoliko meso treba da se stavi hladno u salatu najbolje ga je prvo obratiti ili skuvati na pari.
Ukoliko treba da se stavi vruće, onda ga treba na jakoj vatri kratko ispržiti na vrelom ulju.
Za lisnate salate sa piletinom najbolje je uzeti očišćene grudi.
Ledena salata (iceberg) je vrsta lisnate salate koja potiče iz SAD i spada u jednu od najčešće korišćenih vrsta. Salata gajena u prirodnim baštama može se prepoznati po listovima jake, zelene boje. Veštački gajena salata ima svetlozelene listove. Ova salata se lako pere i čisti.
Uklapa se sa velikim brojem dresinga.

Salata sa piletinom i ananasom u dresingu od karija