Šarena salata sa majonezom i jogurtom

Šarena salata sa majonezom i jogurtom

Ova šarena salata je pre svega lepa i atraktivna. Atraktivna je izgledom, posebno ukoliko je poslužiš u providnoj činiji ili čaši, a atraktivna je i zbog raznovrsnih sastojaka. Savršena je i za poneti, kao i ukoliko si ljubitelj hladnih salata na bazi majoneza i jogurta. Sadrži različito povrće (kukuruz, boraniju, crvenu i žutu papriku, rotkvice, kiseli krastavac) i omiljene sastojke većine ljudi kada su salate u pitanju, šunku i sir.

Deca će upravo iz ovog razloga pojesti boraniju i rotkvice iz salate i obožavaće je. Naravno i dresing sačinjen od majoneza, jogurta i mleka će doprineti tome. 

Vreme pripreme ove salate je oko 40 minuta uz napomenu da bi bilo poželjno da odvojiš i vreme za hladjenje 1h.

SASTOJCI:

  • Kukuruz, konzerviran, 200 g
  • Žuta boranija iz tegle, 300 g
  • Salata, 1 glavica
  • Žuta paprika, 1 komad
  • Crvena paprika, 1 komad
  • Barena šunka u komadu, 200 g
  • Gauda u komadu, 200 g
  • Rotkvica, 2 veze
  • Kiseli krastavac, 4 komada
  • Peršun, 1 veza
  • Mirodjija, 1/2 veze
  • Timijan, 3 grančice
  • Vlašac, 1 veza
  • Majonez, 200 g
  • Jogurt, 300 g
  • Mleko, 2 SK
  • Ljutkasti senf, 1/2 KK
  • Suncokretovo ulje, 2 SK
  • Belo vinsko sirće, 1 S
  • Limunov sok, 1 SK
  • So
  • Mleveni crni biber
  • Slatka aleva paprika, 1/2 KK
  • Ražani hleb bez korice, 150 g
Šarena salata sa majonezom i jogurtom

PRIPREMA:

  1. Kukuruz i boraniju ocedi
  2. Salatu očisti, operi, prosuši i iseci na parčiće veličine 3 cm
  3. Paprike preseci na pola, očisti, operi i iseci na parčiće veličine 2cm
  4. Šunku iseci na kockice
  5. Sir iseci na tanke rezance
  6. Rotkvice očisti, operi i iseci na četvrtine
  7. Kiseli krastavac iseci na kolutove
  8. Peršun, mirodjiju, timijan i vlašac operi i prosuši, pa ih sitno iseckaj
  9. U visoku staklenu činiju stavi prvo salatu, a zatim redjaj rotkvice, kukuruz, šunku, krastavce, papriku, sir i boraniju
  10. U drugu činiju sipaj majonez, jogurt i mleko i promešaj, a zatim dodaj senf, ulje, sirće i limunov sok, pa opet promešaj
  11. Dresing posoli, pobiberi i začini alevom paprikom
  12. Umešaj začinsko bilje, pa preli preko salate
  13. Poklopi i ostavi 1 h u frižideru
  14. Hleb izmrvi i pospi preko salate