Šarena salata sa majonezom i jogurtom
Ova šarena salata je pre svega lepa i atraktivna. Atraktivna je izgledom, posebno ukoliko je poslužiš u providnoj činiji ili čaši, a atraktivna je i zbog raznovrsnih sastojaka. Savršena je i za poneti, kao i ukoliko si ljubitelj hladnih salata na bazi majoneza i jogurta. Sadrži različito povrće (kukuruz, boraniju, crvenu i žutu papriku, rotkvice, kiseli krastavac) i omiljene sastojke većine ljudi kada su salate u pitanju, šunku i sir.
Deca će upravo iz ovog razloga pojesti boraniju i rotkvice iz salate i obožavaće je. Naravno i dresing sačinjen od majoneza, jogurta i mleka će doprineti tome.
Vreme pripreme ove salate je oko 40 minuta uz napomenu da bi bilo poželjno da odvojiš i vreme za hladjenje 1h.
SASTOJCI:
- Kukuruz, konzerviran, 200 g
- Žuta boranija iz tegle, 300 g
- Salata, 1 glavica
- Žuta paprika, 1 komad
- Crvena paprika, 1 komad
- Barena šunka u komadu, 200 g
- Gauda u komadu, 200 g
- Rotkvica, 2 veze
- Kiseli krastavac, 4 komada
- Peršun, 1 veza
- Mirodjija, 1/2 veze
- Timijan, 3 grančice
- Vlašac, 1 veza
- Majonez, 200 g
- Jogurt, 300 g
- Mleko, 2 SK
- Ljutkasti senf, 1/2 KK
- Suncokretovo ulje, 2 SK
- Belo vinsko sirće, 1 S
- Limunov sok, 1 SK
- So
- Mleveni crni biber
- Slatka aleva paprika, 1/2 KK
- Ražani hleb bez korice, 150 g
PRIPREMA:
- Kukuruz i boraniju ocedi
- Salatu očisti, operi, prosuši i iseci na parčiće veličine 3 cm
- Paprike preseci na pola, očisti, operi i iseci na parčiće veličine 2cm
- Šunku iseci na kockice
- Sir iseci na tanke rezance
- Rotkvice očisti, operi i iseci na četvrtine
- Kiseli krastavac iseci na kolutove
- Peršun, mirodjiju, timijan i vlašac operi i prosuši, pa ih sitno iseckaj
- U visoku staklenu činiju stavi prvo salatu, a zatim redjaj rotkvice, kukuruz, šunku, krastavce, papriku, sir i boraniju
- U drugu činiju sipaj majonez, jogurt i mleko i promešaj, a zatim dodaj senf, ulje, sirće i limunov sok, pa opet promešaj
- Dresing posoli, pobiberi i začini alevom paprikom
- Umešaj začinsko bilje, pa preli preko salate
- Poklopi i ostavi 1 h u frižideru
- Hleb izmrvi i pospi preko salate
Komentari