Salata od sočiva sa prženim lukom

Salata od sočiva sa prženim lukom

Kako zavoleti sočivo i učiniti ga privlačnijim? I pored saznanja o vrednosti i važnosti konzumiranja ove takozvane superiorne mahunarke, ona i dalje kod većine ljudi ne zauzima značajno mesto u svakodnevnoj ishrani. Tradicionalno prihvaćene mahunarke poput graška i pasulja su mnogo češće na meniju, ali pobornici zdravog načina života je uveliko obožavaju i našli su mnogo interesantnih recepata i načina da je uvrste u svoju dnevnu ishranu. Ova salata je definitivno jedan od od načina da sočivo zavoliš. Kombinacija sa lukom, krompirom i paradajzom i divnim začinima kao što su ruzmarin, lorber i kim je veoma ukusna, zanimljiva i svakako zaslužuje šansu.

Zeleno sočivo

Ovo sočivo je najpoznatija vrsta sočiva koja potiče iz srednje Francuske. Malo zeleno sočivo prosečne veličine 4-5 cm ima vrlo lep ukus, izuzetno tanku ljusku i nije jako kao ostalo sočivo. Zbog toga ga nije potrebno natapati u vodi, a kuva se „samo“ 40-60 minuta. 

Japansko sočivo

Važi za veoma zdravo. Kao i ostale vrste ono sadrži 24 g belančevina u 100 g, ali više magnezijuma i gvožđa nego njegovi rođaci. Može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane i dobro snabdevenim supermarketima. Na tamnom mestu može se čuvati i do 6 meseci. 

SASTOJCI:

  • Sočivo, 400 g
  • Ruzmarin, 1 grančica
  • Lorber, 1 manji list
  • Krompir, 3 komada (obareni)
  • Paradajz, 2 komada
  • Beli luk, 1 čen
  • Crveno vinsko sirće, 2 SK
  • Limunov sok, 1 SK
  • Maslinovo ulje, 2 SK
  • So
  • Mleveni crni biber
  • Kim u prahu, ½ KK
  • Limunova rendana kora, 1 KK
  • Peršun ½ veze
  • Luk, 2 velike glavice
  • Suncokretovo ulje, 2 SK
Salata od sočiva sa prženim lukom

PRIPREMA:

  1. Sočivo stavi u lonac sa dosta vode. Dodaj grančicu ruzmarina i lorberov list i pusti da provri. Kuvaj 40-60 minuta, pa ostavi da se ohladi u istoj vodi
  2. Procedi, a vodu sačuvaj. Izvadi ruzmarin i lorber
  3. Kuvani krompir iseci na kocke
  4. Paradajz operi, preseci napola i izvadi ostatke peteljki pa ga iseci na kockice
  5. Beli luk oljušti, izgnječi i ubaci u veliku činiju
  6. U činiju sa belim lukom sipaj sirće, limunov sok, maslinovo ulje, 2-4 supene kašike vode od sočiva, so, biber, kim i limunovim koru
  7. Sve promešaj tako da se so sasvim rastopi
  8. U to dodaj krompir, sočivo i paradajz, sve dobro promešaj i ostavi da stoji pokriveno u frižideru 1h
  9. Peršun operi, prosuši i sitno iseckaj
  10. Luk iseci na tanke kolutove, u tiganju zagrej ulje i u njemu isprži luk da dobro porumeni, pa posoli i pobiberi
  11. U salatu dodaj sirće, posoli, pobiberi i dodaj peršun, a zatim promešaj
  12. Sipaj u činijice, zatim stavi preko prženi luk

Uz ovu salatu dobro ide dimljena šunka ili pečenica sa svežim hlebom

SAVET:

Ova salata je veoma zdrava pošto sočivo sadrži dosta belančevina. Kada se sočivo kombinuje sa žitaricama ili na primer hlebom, kvalitet belančevina je još veći