Salata od sočiva sa prženim lukom
Kako zavoleti sočivo i učiniti ga privlačnijim? I pored saznanja o vrednosti i važnosti konzumiranja ove takozvane superiorne mahunarke, ona i dalje kod većine ljudi ne zauzima značajno mesto u svakodnevnoj ishrani. Tradicionalno prihvaćene mahunarke poput graška i pasulja su mnogo češće na meniju, ali pobornici zdravog načina života je uveliko obožavaju i našli su mnogo interesantnih recepata i načina da je uvrste u svoju dnevnu ishranu. Ova salata je definitivno jedan od od načina da sočivo zavoliš. Kombinacija sa lukom, krompirom i paradajzom i divnim začinima kao što su ruzmarin, lorber i kim je veoma ukusna, zanimljiva i svakako zaslužuje šansu.
Zeleno sočivo
Ovo sočivo je najpoznatija vrsta sočiva koja potiče iz srednje Francuske. Malo zeleno sočivo prosečne veličine 4-5 cm ima vrlo lep ukus, izuzetno tanku ljusku i nije jako kao ostalo sočivo. Zbog toga ga nije potrebno natapati u vodi, a kuva se „samo“ 40-60 minuta.
Japansko sočivo
Važi za veoma zdravo. Kao i ostale vrste ono sadrži 24 g belančevina u 100 g, ali više magnezijuma i gvožđa nego njegovi rođaci. Može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane i dobro snabdevenim supermarketima. Na tamnom mestu može se čuvati i do 6 meseci.
SASTOJCI:
- Sočivo, 400 g
- Ruzmarin, 1 grančica
- Lorber, 1 manji list
- Krompir, 3 komada (obareni)
- Paradajz, 2 komada
- Beli luk, 1 čen
- Crveno vinsko sirće, 2 SK
- Limunov sok, 1 SK
- Maslinovo ulje, 2 SK
- So
- Mleveni crni biber
- Kim u prahu, ½ KK
- Limunova rendana kora, 1 KK
- Peršun ½ veze
- Luk, 2 velike glavice
- Suncokretovo ulje, 2 SK
PRIPREMA:
- Sočivo stavi u lonac sa dosta vode. Dodaj grančicu ruzmarina i lorberov list i pusti da provri. Kuvaj 40-60 minuta, pa ostavi da se ohladi u istoj vodi
- Procedi, a vodu sačuvaj. Izvadi ruzmarin i lorber
- Kuvani krompir iseci na kocke
- Paradajz operi, preseci napola i izvadi ostatke peteljki pa ga iseci na kockice
- Beli luk oljušti, izgnječi i ubaci u veliku činiju
- U činiju sa belim lukom sipaj sirće, limunov sok, maslinovo ulje, 2-4 supene kašike vode od sočiva, so, biber, kim i limunovim koru
- Sve promešaj tako da se so sasvim rastopi
- U to dodaj krompir, sočivo i paradajz, sve dobro promešaj i ostavi da stoji pokriveno u frižideru 1h
- Peršun operi, prosuši i sitno iseckaj
- Luk iseci na tanke kolutove, u tiganju zagrej ulje i u njemu isprži luk da dobro porumeni, pa posoli i pobiberi
- U salatu dodaj sirće, posoli, pobiberi i dodaj peršun, a zatim promešaj
- Sipaj u činijice, zatim stavi preko prženi luk
Uz ovu salatu dobro ide dimljena šunka ili pečenica sa svežim hlebom
SAVET:
Ova salata je veoma zdrava pošto sočivo sadrži dosta belančevina. Kada se sočivo kombinuje sa žitaricama ili na primer hlebom, kvalitet belančevina je još veći
Komentari