"Green" pire sa mladim spanaćem i krompirom

"Green" pire sa mladim spanaćem i krompirom

Mnogo se obradujem kada vidim boje u tanjiru. Generalno tako i pristupam spremanju hrane. Ne kažem da je presudno, ali boje u tanjiru i aranžiranje hrane mogu značajno da utiču na opšti utisak i doživljaj obroka i zato imaju važnu ulogu.

Koncept "hrana u boji" počela sam da primenjujem kada je moja ćerka bila mala i kada mi je bila potrebna strategija koja daje rezultat da bez mnogo opiranja, fantaziranja i uložene energije sa moje strane, pojede što je moguće zdraviji obrok. Kod nje je upalilo to sa bojama. Jela se "zuta, zejena, loze i cuvena hrana".

Za mene boje u tanjiru su oličenje svežine, zdravlja i kreativnosti. Ja recimo i pire krompir spremam u tri boje. U zelenoj, originalno žutoj i narandžastoj boji. Kada sam mamu pitala zbog čega celog života sprema na jedan isti način pire krompir (koji je ruku na srce savršen) rekla mi je da je to stvar navike. Taj odgovor se ne uklapa u moje poimanje savremenog života i kuhinje.

Jedna od stvari koju sam obećala sebi jeste da iz navike sigurno neću jesti isti pire krompir do kraja života, kao i da ću se maksimalno potruditi da izađem iz definisanih normi i okvira u domenu spremanja dobro poznatih jela.

Uspela sam da sa malim, hrabrim izmenama većinu divnih klasičnih jela učinim ukusnijim, inovativnim i posebnim. Ukratko, to nije moj pokušaj da izmislim toplu vodu, "oskrnavim" postojeće recepte i time pobegnem od klasične kuhinje, već moj put i način da hranu vidim drugim očima i time povećam kvalitet obedovanja moje porodice u kućnim uslovima.

"Green" pire

SASTOJCI:

  • Krompir
  • Blitva
  • Začini
  • Mladi luk
  • Beli luk
  • Peršun
  • Kašika maslaca
  • Začini, so, biber
"Green" pire sa mladim spanaćem i krompirom - sastojci

PRIPREMA:

  1. Skuvaj krompir i blitvu, začini i ispasiraj na način koji ti je dostupan 
  2. Na malo maslaca proprži beli i mladi luk, dodaj ispasiranu mešavinu krompira i blitve i promešaj