"Orange" pire sa šargarepom i krompirom
Klasičan ili reč koja ga još bolje opisuje "tradicionalan" pire krompir kao prilog glavnom jelu je skroooz ok i za mene lično je dugo bio pored pirinča potpuno prihvatljiv u kombinaciji sa nekim komadom mesa ili čak ribe.
Međutim posle milionitog puta, s obzirom da ga u neizmenjenom obliku konzumiram od kada znam za sebe jer je i u bakinoj i u maminoj kuhinji bio jedan od aduta mnogobrojnih porodičnih okupljanja, u mojoj porodici je počela da se vodi skoro skupštinska debata i polemika na temu "priloga za ručak", a iskreno počela sam čak da primećujem i neko "prevrtanje očima" prilikom pominjanja pire krompira kao mogućeg priloga uz meso.
Iako ukusan i jednostavan za spremanje, zahvalan za kombinovanje, a zbog svoje kremaste i vazdušaste teksture prihvatljiv i deci, postao nam je nekako dosadan, bezličan i običan.
Tokom godina tražila sam način da kategoriju "prilog" učinim zanimljivom i da uspostavim neke nove standarde po tom pitanju. Uzimajući u obzir činjenicu da imam "važne" članove porodice koji ne sedaju za sto da jedu meso bez priloga, tokom godina sam se trudila, a na kraju krajeva i uspela da sa minimalnim dodatnim angažovanjem i sa mrvicom kreativnosti osmislim nekoliko vrsta fenomenalnih priloga koji su po definiciji pire.
Jednostavan "Orange pire" je jedan od njih.
SASTOJCI:
- Krompir, 2 komada
- So
- Puter
- Voda
- Šargarepa, 5, 6 komada
- Beli luk
- Mladi luk
- Limunska trava
PRIPREMA:
- Skuvaj krompir i šargarepu, začini ih i ispasiraj
- Na puteru proprži beli luk, mladi luk i limunsku travu
- Dodaj krompir i šargarepu i brzo i jako promešaj
Komentari