Pileća salata sa avokadom

Većina ljudi voli salate sa mesom, a pogotovu one koje za osnovu imaju piletinu. Jedna od prednosti, pored ukusa, je ta što su lagane, a ipak obezbeđuju visok nivo sitosti i energije. Ukoliko si osim piletine ljubitelj i avokada onda ovo može da bude idealan obrok za tebe. Ideju za ovu obrok salatu pronašla sam u fazi držanja dijete, kada sam bila „primorana“ da osmislim kreativne načine kombinovanja različitih vrsta mesa sa povrćem kao i lisnatim salatama. A ljubitelji obrok salata znaju vrednost dobrog kombinovanja mesa, povrća i zanimljivog dresinga. Ja čak poznajem i one koji će uvek radije izabrati salatu sa mesom umesto klasičnog obroka. Razlozi za to su uglavnom što ne vole da „se prejedaju“, kao i taj što su i nakon obroka i dalje „ upotrebljivi“. U svakom slučaju postoji mnogo dobrih razloga da obrok salate uvrstiš u svoju kuhinju i pripremaš ih češće jer kombinacija ima milion, a čini se da većina nas u svesti ima i poznaje samo onih nekoliko koje su univerzalno prihvaćene i stalno se provlače kroz menije restorana. Iako dobre, jednostavno su postale previše predvidive i dosadne.

Pileća salata sa avokadom sadrži veoma malo ugljenih hidrata i predstavlja njihov idealan spoj preliven zanimljivim dresingom pripremljenim na bazi pavlake i senfa, priprema se prihvatljivih 30 minuta, a ukoliko neka količina salate ostane, sutradan je možeš pomešati sa testeninom i servirati je za užinu.

SASTOJCI:

  • Crni luk, 2 manje glavice
  • Belo vino (suvo), 125ml
  • Crni biber u zrnu
  • So
  • Limunov sok 4SK
  • Pileći file, 300 g
  • Avokado, 2 komada
  • Celer, 2 komada
  • Krastavac, 1 manji
  • Kisela pavlaka, 150 g
  • Senf
  • Belo vinsko sirće, 1-2 SK
  • Ulje, 1 SK
  • Nekoliko listova salate koja ti je dostupna

PRIPREMA:

  1. Luk oljušti, iseci na četvrtine pa stavi u lonac sa belim vinom, 150 ml vode, biberom u zrnu
  2. Takođe dodaj so, i 1 SK limunovog soka pa sačekaj da sve provri
  3. Ubaci piletinu i pusti da opet provri, poklopi i kuvaj sve 15 minuta na slaboj vatri
  4. Potom skini lonac da šporeta i ostavi meso da se ohladi u tečnosti
  5. Avokado preseci napola i izvadi koštice
  6. Iz svakog avokada izvadi 4, 5 KK mesa, pa ga iseckaj na kockice i u činiji pomešaj sa 1 sa 1 SK limunovog soka
  7. U izdubljene avokado nakapaj 1 SK limunovog soka
  8. Celer očisti, operi i iseckaj na kockice
  9. Krastavac oguli i preseci napola po dužini, kašičicom izvadi semenke pa ga iseckaj na kockice
  10. Piletinu ocedi i iseci na kockice veličine 1,5 cm pa zajedno sa celerom i krastavcem stavi u činiju sa avokadom i promešaj

DRESING:

  1. U manjoj činiji pomešaj pavlaku, senf, sirće, 1 SK limunovog soka, ulje, šećer, so i biber
  2. Pomešaj dresing sa mesom i povrćem pa sve posoli, pobiberi i sipaj u izdubljen avokado
  3. Punjeni avokado pospi sa malo bibera
  4. Listove salate operi prosuši i iseci na rezance
  5. Njima garniraj salatu i odmah serviraj