Pileća salata sa avokadom
Većina ljudi voli salate sa mesom, a pogotovu one koje za osnovu imaju piletinu. Jedna od prednosti, pored ukusa, je ta što su lagane, a ipak obezbeđuju visok nivo sitosti i energije. Ukoliko si osim piletine ljubitelj i avokada onda ovo može da bude idealan obrok za tebe. Ideju za ovu obrok salatu pronašla sam u fazi držanja dijete, kada sam bila „primorana“ da osmislim kreativne načine kombinovanja različitih vrsta mesa sa povrćem kao i lisnatim salatama. A ljubitelji obrok salata znaju vrednost dobrog kombinovanja mesa, povrća i zanimljivog dresinga. Ja čak poznajem i one koji će uvek radije izabrati salatu sa mesom umesto klasičnog obroka. Razlozi za to su uglavnom što ne vole da „se prejedaju“, kao i taj što su i nakon obroka i dalje „ upotrebljivi“. U svakom slučaju postoji mnogo dobrih razloga da obrok salate uvrstiš u svoju kuhinju i pripremaš ih češće jer kombinacija ima milion, a čini se da većina nas u svesti ima i poznaje samo onih nekoliko koje su univerzalno prihvaćene i stalno se provlače kroz menije restorana. Iako dobre, jednostavno su postale previše predvidive i dosadne.
Pileća salata sa avokadom sadrži veoma malo ugljenih hidrata i predstavlja njihov idealan spoj preliven zanimljivim dresingom pripremljenim na bazi pavlake i senfa, priprema se prihvatljivih 30 minuta, a ukoliko neka količina salate ostane, sutradan je možeš pomešati sa testeninom i servirati je za užinu.
SASTOJCI:
- Crni luk, 2 manje glavice
- Belo vino (suvo), 125ml
- Crni biber u zrnu
- So
- Limunov sok 4SK
- Pileći file, 300 g
- Avokado, 2 komada
- Celer, 2 komada
- Krastavac, 1 manji
- Kisela pavlaka, 150 g
- Senf
- Belo vinsko sirće, 1-2 SK
- Ulje, 1 SK
- Nekoliko listova salate koja ti je dostupna
PRIPREMA:
- Luk oljušti, iseci na četvrtine pa stavi u lonac sa belim vinom, 150 ml vode, biberom u zrnu
- Takođe dodaj so, i 1 SK limunovog soka pa sačekaj da sve provri
- Ubaci piletinu i pusti da opet provri, poklopi i kuvaj sve 15 minuta na slaboj vatri
- Potom skini lonac da šporeta i ostavi meso da se ohladi u tečnosti
- Avokado preseci napola i izvadi koštice
- Iz svakog avokada izvadi 4, 5 KK mesa, pa ga iseckaj na kockice i u činiji pomešaj sa 1 sa 1 SK limunovog soka
- U izdubljene avokado nakapaj 1 SK limunovog soka
- Celer očisti, operi i iseckaj na kockice
- Krastavac oguli i preseci napola po dužini, kašičicom izvadi semenke pa ga iseckaj na kockice
- Piletinu ocedi i iseci na kockice veličine 1,5 cm pa zajedno sa celerom i krastavcem stavi u činiju sa avokadom i promešaj
DRESING:
- U manjoj činiji pomešaj pavlaku, senf, sirće, 1 SK limunovog soka, ulje, šećer, so i biber
- Pomešaj dresing sa mesom i povrćem pa sve posoli, pobiberi i sipaj u izdubljen avokado
- Punjeni avokado pospi sa malo bibera
- Listove salate operi prosuši i iseci na rezance
- Njima garniraj salatu i odmah serviraj
Komentari