Salata sa taljatelama na italijanski način

Salata sa taljatelama na italijanski način

Salate su za mene potpuno savršena hrana. Ukusne su, mogu se konzumirati u različitim prilikama i situacijama. Mogu da budu, užina, bogat glavni obrok, prilog ili ukoliko su sa voćem, osvežavajući dezert. Kao najveću prednost salata osim divnih, zdravih i raznovrsnih sastojaka sa kojima je moguće napraviti bezbroj fantastičnih kombinacija vidim jednostavnost u pripremi i kratko vreme pripreme. Zapravo salate su u svakom smislu oličenje jednostavnosti i kreativnosti u kuhinji.

Obožavam ovi salatu sa zelenim testeninama ( taljatelama). Inspiraciju za nju sam dobila prilikom jednog interesantnog putovanja koje je na više načina obeležilo moj život. 

Suština je u tome da te ovaj recept nikada neće izdati i izneveriti, bilo da se spremaš da provedeš veče ispred televizora gledajući omiljenu seriju ili film bilo da treba da poneseš obrok na posao, poneseš nešto za užinu ili da dočekuješ „gladne“ prijatelje. Zbog svega, ovo jelo moraš da probaš i uvrstiš u svoju svakodnevnu pripremu hrane.

SASTOJCI:

  • Zeleni široki rezanci (taljatele), 400 g
  • Mini paradajz, 250 g
  • Krastavac, 1 komad
  • Rukola, 1 veza
  • Crveni luk, 1 glavica
  • Mini mocarela kuglice, 200 g
  • Bosiljak, 1 veza
  • Beli luk, 1 čen
  • Pinije, 1 supena kašika
  • Ovčiji sir (pekorino), 40 g
  • Maslinovo ulje, 6 supenih kašika
  • Limunov sok, 3 supene kašike
  • Mleveni crni biber
  • Crne masline, proizvoljno

PRIPREMA:

  1. Široke rezance skuvaj u slanoj vodi tako da ostanu malo čvršći i procedi ih
  2. Mini paradajz, krastavac i rukolu operi
  3. Paradajz preseci na pola
  4. Krastavac preseci na pola po dužini i iseckaj
  5. Rukolu iseci na sitno
  6. Crveni luk oljušti preseci na pola i tanko iseci
  7. Sve pomešaj u veliku činiju (paradajz, krastavac, rukolu, rezance i luk)
  8. Kuglice mocarele ocedi i ubaci u salatu
  9. Za pesto sos bosiljak obriši i krupno iseci
  10. Beli luk oljušti i takođe krupno iseci
  11. Bosiljak, beli luk, semenke pinije i pekorino ubaci u mašinu za mlevenje i fino usitni
  12. Sve sipaj u manju činiju
  13. Pomešaj maslinovo ulje, limunov sok, 2 supene kašike vode, so i biber, sipaj u smesu sa bosiljkom, a zatim sve to stavi u salatu
  14. Dobro promešaj i začini dodatno, pa sipaj u činijice i garniraj crnim maslinkama

Savet za serviranje:

Probaj jednom da ovu salatu serviraš na ovaj način: masline i mini mocarela kuglice sa po pola mini paradajza naređaj na drveni štapić i na svaku porciju salate stavi jedan ili dva takva štapića


Napomena: 

 Za ovu salatu možeš da upotrebiš i gotov pesto sos