Salata sa dimljenim lososom i aromatizovanim maslinovim uljem

Salata sa dimljenim lososom, povrćem, lisnatim salatama i aromatizovanim maslinovim uljem

Dimljeni losos u kombinaciji sa zelenim i crvenim listovima različitih vrsta lisnatih salata i konzerviranim povrćem je istovremeno jednostavan i kompleksan obrok koji zadovoljava sve kriterijume kvalitetne, bogate obrok salate.

Jednostavnost obroka obezbeđuje način i vreme pripreme jer sve je gotovo bukvalno za par minuta. Kompleksnost se ogleda u raznovrsnosti sastojaka, divnim bojama koje „moraju“ da „poprave“ jesen, zdravlju i bogatstvu ukusa.

Aromatizovano maslinovo ulje na bazi limuna dodatno podstiče uživanje i daje joj karakterističnu aromu. Pored toga čini je još zdravijom. Pruža joj, za naše zdravlje neophodne masne kiseline i pospešuje apsorpciju pojedinih vitamina.

Proleće, zdravlje i sreća u tanjiru.

PRIPREMA DOMAĆIH SALATA
Ukoliko je salata domaća i uzgojena u bašti kratko je potopi u hladnu vodu s korenom nagore, kako bi eventualno izašle bube koje su se tu našle. Nakon toga skini listove s glavice, isperi ih pod mlazom hladne vode i prosuši. Velike i meke listove iskidaj, a jače iseci na rezance.

ČUVANJE SALATA KOD KUĆE
Mekše sorte salata kao što su glavičasta, poljska i salata hrastov list, počinju da se suše već posle 1-2 dana i brzo gube vitamine. Jače i samim tim duže održive salate su kristalka, cikorija, kovrdžava endivija ili radič. Lisnate salate treba uvek čuvati na hladnom i tamnom mestu najbolje u frižideru zatvorene u plastičnu ili zamotane u navlaženu kuhinjsku krpu. Oprana salata je održiva do narednog dana Ukoliko se dobro ocedi ili osuši i u kesi stavi u frižider.

KUKURUZ
Za salate se koriste zrna kukuruza iz konzerve ili smrznuta zrna u kesici. U bolje snabdevenim prodavnicama možeš da pronađeš i upakovane klipove mini kukuruza.

Salata sa dimljenim lososom, povrćem, lisnatim salatama i aromatizovanim maslinovim uljem

SASTOJCI:

  • Dimljeni losos
  • Kukuruz
  • Ljubičasti pasulj
  • Limun
  • Maslinovo aromatizovano ulje
  • Morska so
  • Vlašac
  • Mini paradajz, žuti i crveni
  • Lisnate salate (baby spanać, zelena salata, crvena salata, matovilac)

PRIPREMA:

  1. U velikoj lepoj činiji ujedini sve sastojke redosledom kojim želiš
  2. Začini solju, limunovim sokom i zalij većom količinom maslinovog aromatizovanog ulja
  3. Ispeci hleb i dodaj salati ili posluži odvojeno uz pripremljenu salatu
  4. Uživaj
Salata sa dimljenim lososom, povrćem, lisnatim salatama i aromatizovanim maslinovim uljem