Salata sa dimljenim lososom i aromatizovanim maslinovim uljem
Dimljeni losos u kombinaciji sa zelenim i crvenim listovima različitih vrsta lisnatih salata i konzerviranim povrćem je istovremeno jednostavan i kompleksan obrok koji zadovoljava sve kriterijume kvalitetne, bogate obrok salate.
Jednostavnost obroka obezbeđuje način i vreme pripreme jer sve je gotovo bukvalno za par minuta. Kompleksnost se ogleda u raznovrsnosti sastojaka, divnim bojama koje „moraju“ da „poprave“ jesen, zdravlju i bogatstvu ukusa.
Aromatizovano maslinovo ulje na bazi limuna dodatno podstiče uživanje i daje joj karakterističnu aromu. Pored toga čini je još zdravijom. Pruža joj, za naše zdravlje neophodne masne kiseline i pospešuje apsorpciju pojedinih vitamina.
Proleće, zdravlje i sreća u tanjiru.
PRIPREMA DOMAĆIH SALATA
Ukoliko je salata domaća i uzgojena u bašti kratko je potopi u hladnu vodu s korenom nagore, kako bi eventualno izašle bube koje su se tu našle. Nakon toga skini listove s glavice, isperi ih pod mlazom hladne vode i prosuši. Velike i meke listove iskidaj, a jače iseci na rezance.
ČUVANJE SALATA KOD KUĆE
Mekše sorte salata kao što su glavičasta, poljska i salata hrastov list, počinju da se suše već posle 1-2 dana i brzo gube vitamine. Jače i samim tim duže održive salate su kristalka, cikorija, kovrdžava endivija ili radič. Lisnate salate treba uvek čuvati na hladnom i tamnom mestu najbolje u frižideru zatvorene u plastičnu ili zamotane u navlaženu kuhinjsku krpu. Oprana salata je održiva do narednog dana Ukoliko se dobro ocedi ili osuši i u kesi stavi u frižider.
KUKURUZ
Za salate se koriste zrna kukuruza iz konzerve ili smrznuta zrna u kesici. U bolje snabdevenim prodavnicama možeš da pronađeš i upakovane klipove mini kukuruza.
SASTOJCI:
- Dimljeni losos
- Kukuruz
- Ljubičasti pasulj
- Limun
- Maslinovo aromatizovano ulje
- Morska so
- Vlašac
- Mini paradajz, žuti i crveni
- Lisnate salate (baby spanać, zelena salata, crvena salata, matovilac)
PRIPREMA:
- U velikoj lepoj činiji ujedini sve sastojke redosledom kojim želiš
- Začini solju, limunovim sokom i zalij većom količinom maslinovog aromatizovanog ulja
- Ispeci hleb i dodaj salati ili posluži odvojeno uz pripremljenu salatu
- Uživaj
Komentari