Salata od avokada sa škampima

Salata od avokada sa škampima

Ukoliko si u potrazi za ukusnom, ali drugačijom salatom koju ćeš moći da pripremaš i u nekim specijalnim prilikama, a dosadili su ti čuveni „klasici“, ovo je zanimljiv predlog. Nije svakodnevna i ne uklapa se baš u uobičajenu predstavu o tome kako salata treba da izgleda, ali će ispuniti sva očekivanja i više od toga.

Ovu atraktivnu i egzotičnu salatu će zavoleti čak i oni koji ne jedu često ribu i plodove mora! Atraktivnom je čini spoj ukusa škampa i avokada, fenomenalan dresing na bazi kisele pavlake i milerama, kao i način serviranja.

Za 4 porcije od sastojaka je potrebno:

  • Mladi luk, 4 komada
  • Lisnata salata (lollo rossa ili lollo bionda)
  • Limun, 1 komad
  • Očišćeni skuvani škampi, 150 g
  • 1 SK sirćeta
  • 1 SK ulja
  • So
  • Mleveni crni biber
  • Kisela pavlaka, 100 g
  • Mileram, 2 SK
  • Mirođija, 1 veza
  • Avokado, 4 komada

PRIPREMA:

  1. Očisti mladi luk, operi, preseci na pola pa ga zatim iseckaj na kockice
  2. Salatu operi i ostavi da se iscedi
  3. Limun operi pod mlazom vruće vode i preseci na pola
  4. Od jedne polovine odseci 4 tanka koluta, a drugu polovinu iscedi
  5. U manju činiju za vinegret sipaj sirće, ulje, so i biber pa sve dobro umuti dok se so ne rastopi
  6. Dodaj mladi luk i skuvane škampe i ostavi da se malo mariniraju
  7. Za dresing pomešaj kiselu pavlaku, mileram, 1 KK limunovog soka, so i biber pa sve umuti tako da bude kremasto
  8. Mirođiju operi, prosuši, sitno iseckaj i ubaci u dresing
  9. Avokado preseci na pola 
  10. Prvo izvadi semenke, a zatim i meso tako da ostanu dve činijice od kore
  11. Meso iseckaj na kockice i pomešaj ga sa 1 ½ SK limunovog soka i malo soli
  12. Pomešaj avokado, sitno seckanu salatu, marinirane škampe i mladi luk, pa sipaj u posude od kore 
  13. Na sredinu svake porcije sipaj malo dresinga
  14. Garniraj sa limunom i odmah serviraj sa sveže pečenim tostom

Lollo rossa i lollo bionda

Ove dve srodne italijanske lisnate salate nemaju čvrstu glavicu. Krajevi listova su blago uvijeni, zelene i ljubičaste boje, a njihovi hrskavi, aromatični listovi duže traju od listova glavičaste salate.