Salata od avokada sa škampima
Ukoliko si u potrazi za ukusnom, ali drugačijom salatom koju ćeš moći da pripremaš i u nekim specijalnim prilikama, a dosadili su ti čuveni „klasici“, ovo je zanimljiv predlog. Nije svakodnevna i ne uklapa se baš u uobičajenu predstavu o tome kako salata treba da izgleda, ali će ispuniti sva očekivanja i više od toga.
Ovu atraktivnu i egzotičnu salatu će zavoleti čak i oni koji ne jedu često ribu i plodove mora! Atraktivnom je čini spoj ukusa škampa i avokada, fenomenalan dresing na bazi kisele pavlake i milerama, kao i način serviranja.
Za 4 porcije od sastojaka je potrebno:
- Mladi luk, 4 komada
- Lisnata salata (lollo rossa ili lollo bionda)
- Limun, 1 komad
- Očišćeni skuvani škampi, 150 g
- 1 SK sirćeta
- 1 SK ulja
- So
- Mleveni crni biber
- Kisela pavlaka, 100 g
- Mileram, 2 SK
- Mirođija, 1 veza
- Avokado, 4 komada
PRIPREMA:
- Očisti mladi luk, operi, preseci na pola pa ga zatim iseckaj na kockice
- Salatu operi i ostavi da se iscedi
- Limun operi pod mlazom vruće vode i preseci na pola
- Od jedne polovine odseci 4 tanka koluta, a drugu polovinu iscedi
- U manju činiju za vinegret sipaj sirće, ulje, so i biber pa sve dobro umuti dok se so ne rastopi
- Dodaj mladi luk i skuvane škampe i ostavi da se malo mariniraju
- Za dresing pomešaj kiselu pavlaku, mileram, 1 KK limunovog soka, so i biber pa sve umuti tako da bude kremasto
- Mirođiju operi, prosuši, sitno iseckaj i ubaci u dresing
- Avokado preseci na pola
- Prvo izvadi semenke, a zatim i meso tako da ostanu dve činijice od kore
- Meso iseckaj na kockice i pomešaj ga sa 1 ½ SK limunovog soka i malo soli
- Pomešaj avokado, sitno seckanu salatu, marinirane škampe i mladi luk, pa sipaj u posude od kore
- Na sredinu svake porcije sipaj malo dresinga
- Garniraj sa limunom i odmah serviraj sa sveže pečenim tostom
Lollo rossa i lollo bionda
Ove dve srodne italijanske lisnate salate nemaju čvrstu glavicu. Krajevi listova su blago uvijeni, zelene i ljubičaste boje, a njihovi hrskavi, aromatični listovi duže traju od listova glavičaste salate.
Komentari