Salata od špargle s majonezom od limuna i belog luka

Salata od špargle s majonezom od limuna i belog luka

Vreme pripreme salate je 35 minuta, a preporuka je da salatu serviraš uz svež hleb ili vruć bareni krompir

Za 4 porcije ove salate potrebno je:

  • Bela špargla, 1 kg, srednje debljine
  • Šećer, 1 KK
  • So
  • Dimljena šunka, 200 g
  • Peršun, ½ veze 
  • Beli luk, 1 čen
  • Sveže žumance, 1 komad
  • Limunov sok, 1 SK
  • Maslinovo ulje, 60 ml
  • Maslinovo ulje sa limunovom aromom, 20 ml
  • Jogurt, 150 g
  • Mleveni beli biber

PRIPREMA:

  1. Šparglu operi i oljušti, a drvenaste krajeve odseci
  2. U velikom loncu prokuvaj dosta vode sa šećerom i jednim prstohvatom soli
  3. U takvoj vodi kuvaj šparglu 18-25 minuta zavisno od debljine tako da ostane tvrda
  4. Zatim izvadi šparglu, ocedi i ostavi u rerni do serviranja
  5. Iseci šunku na listiće debljine 2 cm
  6. Šunkom obloži dno velike činije ili tacne za salatu
  7. Peršun operi, prosuši pa sitno iseckaj
  8. Beli luk oljušti, krupno iseckaj i stavi u činijicu
  9. Dodaj ½ KK soli i tučkom sasvim izgnječi luk
  10. Za majonez stavi žumance u činiju, dodaj beli luk i ½ SK limunovog soka, pa sve umuti mikserom, tako da nastane penasti krem
  11. Zatim prvo kap po kap a zatim supenom kašikom polako dodaj obe vrste ulja u krem i mešaj
  12. Za kraj dodaj jogurt i ½ SK limunovog soka i promešaj, a zatim posoli i pobiberi
  13. Mlaku oceđenu šparglu stavi preko šunke i prelij majonezom 
  14. Salatu pospi seckanim peršunom 

Kako umutiti i napraviti majonez od belog luka?

1 KORAK

U plastičnu posudu za mućenje sipaj žumance, izgnječi beli luk i polovinu limunovog soka. Muti mikserom oko 1 minut tako da se smesa podigne i zgusne

2 KORAK

Uz mešanje polako dolivaj ulje tako da smesa postane još gušća

3 KORAK

Ostatak ulja dospi u tankom mlazu i umuti. Za kraj dodaj ostatak limunovog soka, a zatim i jogurt. Pomešaj i začini

ŠPARGLA

Bela špargla raste ispod zemlje, dok zelena raste iznad. Kada svežu šparglu zasečeš na krajevima izaći će malo soka, a kada udariš jednu od drugu trebalo bi da zvone. Za salate šparglu treba malo obariti iznad pare ili u vodi sa 1 KK šećera i malo soli.