Salata od krompira (krompir salata) sa zelenom i crvenom paprikom i celerom
Bazična verzija krompir salate je kod nas tradicionalno prihvaćena kao jedan od osnovnih priloga uz meso ili ribu. Međutim, uobičajena kombinacija krompira i luka, dodavanjem različitih vrsta povrća i dresinga može dobiti potpuno novi oblik i učiniti ovaj prilog mnogo kreativnijim. Postoji minimum dvadeset kombinacija sa dobro osmišljenim sastojcima koji daju potpuno novu krompir salatu, a ipak dobro poznatu i blisku.
Baza svih ovih recepata je ista i čine je krompir i luk, ali šta sve još može da se doda u ovu salatu i kako ona može da postane dugačija, bolja? Paprika, masline, celer, grašak, spanać, rukola, paradajz, meso su neki od predloga.
Krompir salata sa paprikom i celerom savršeno ide uz roštilj. Ja je nikada nisam probala i videla na nekom događaju tog tipa, sve dok je sama nisam pronašla i uvrstila u svoju kuhinju. Krompir salata koju poznajem od tada je, što se mene tiče postala prošlost.
Salata sa ovom kombinacijom sastojaka i dresingom od dižon senfa, majoneza i tabasko sosa u kapljicama je najbolja krompir salata koju sam ja pravila. Sočna i veoma interesantna.
SASTOJCI:
- Krompir, svetli salatni 500 g
- Celer, stabljika 1 komad
- Zelena paprika, jedna
- Crvena paprika, jedna
- Mladi luk ili ljubičasti luk
- Biber crni u prahu
- So
DRESING:
- Salatni majonez, 150 ml
- Dižon senf, dve kašike
- Tabasko sos, par kapi
PRIPREMA:
- Skuvaj krompir na uobičajen način
- Za to vreme pripremi dresing
- U manjoj posudi dobro umuti kašiku dižon senfa, majonez i mrvicu tabasko sosa
- Kada je krompir gotov, ocedi krompir i stavi ga pod mlaz hladne vode, zatim ga ponovo ocedi. Nakon toga iseci ga na kocke približno jednake veličine
- Papriku operi i iseci na tanke trake
- Iseci celer na tanke kolutove, a listove ostavi za dekorisanje salate
- Iseci luk na tanke srpaste delove ili kolutove ukoliko koristiš ljubičasti luk ili na sitno ukoliko koristiš mladi luk
- Sve stavi u činiju
- Prelij dresingom u većoj količini
- Ukrasi listovima celera
- Posoli i pobiberi dodatno ukoliko je potrebno
Komentari