Zavodnička obrok salata
Brze, jednostavne za pripremu i raznolike salate su:
- Zdrava hrana sa puno vitamina, minerala i drugih hranjivih sastojaka
- Pravo sredstvo za mršavljenje, bilo same ili uz lakši obrok
- Praktična hrana za posao ili školu
- Idealne za druženje i slavlja
Kao najveću prednost kada su salate u pitanju ja vidim raznolikost i veliku mogućnost izbora. Sve je moguće kombinovati, bareno i sirovo povrće, sve vrste lisnatih salata, mahunasto povrće, aromatično voće, različite semenke, testenine, meso, piletinu i ribu. Sve to i više od toga moguće je iskombinovati po želji. Šlag na torti je izbor odgovarajućeg dresinga.
Posebna kategorija među salatama su svakako obrok salate koje pripremljene u kućnim uslovima imaju višestruke prednosti, a najveće su to što znaš tačno šta jedeš i mogućnost da jedeš baš ono što želiš.
8 saveta o salatama:
- Salate sa krompirom, pirinčem i testeninama pripremaju se maksimalno 4 sata unapred. Uoči serviranja začini ih solju i sirćetom
- Za užinu na poslu ili školi, unapred pripremljenu salatu dobro zatvori u plastičnu posudu, a sos uz nju sipaj u odvojenu staklenu posudu sa poklopcem
- Ostatke salata sa kremastim dresingom možeš da upotrebiš kao prilog uz sendviče. Na primer, uzmi hleb sa listovima zelene salate, iseci krastavac i paradajz, stavi salatu i poklopi hlebom
- Mekane lisnate salate uvek začini dresingom neposredno pre serviranja
- Ostatke lisnate salate možeš da opereš i ocediš, a zatim ih cele ili iseckane možeš staviti u plastičnu kesu i zalediti. Salata na taj način ostaje sveža do 2 dana
- Lisnate salate i salate od drugog povrća možeš preliti s malo vinegreta. Za kremaste dresingu uzmi majonez ili pavlaku i jogurt (1.5 posto mlečne masti) u odnosu 1:1
- Za salate od povrća obari dupli količinu povrća, jer u frižideru možeš da ga čuvaš 2-3 dana
Pored dobro poznatog i priznatog maslinovog ulja postoji još nekoliko zanimljivih ulja koja će salate učiniti zdravijim i aromatičnijim obrokom.
5 najboljih ulja za salate:
- Ulje od semenki bundeve - ono je tamno zelene boje i gusto je. Najčešće se koristi kao začinsko ulje. Odgovara lisnatim salatama, salatama od povrća i mahuna, kao i tamnijem mesu
- Susamovo ulje - cedi se iz prženog i ne prženog zrna susama, blagog je ukusa tipičnog za susam. Nekoliko kapi je sasvim dovoljno za začin, a za salate se može kombinovati s nekim drugim uljem
- Ulje od semenki grožđa - ukus može biti različite jačine. Koristi se kako za salate tako i za prženje. Veoma je bogato nezasićenim masnim kiselinama.
- Orahovo ulje - njegova blaga aroma je veoma povoljna za salate, bogato je nezasićenim masnim kiselinama. Ko retko upotrebljava ulje može ga kupovati u manjim količinama.
- Ulje od uljane repice - ovo aromatično ulje je najbolje koristiti u salatama i marinadama. Za zagrevanje je najbolje koristiti ulja sa slabijom aromom. Ovo ulje je bogato vrednim nezasićenim masnim kiselinama.
SASTOJCI:
- Rukola, listovi, 100 g
- Mladi spanać, 200 g
- Piletina, 300 g
- Kukuruz, konzervirani
- Morska so
- Orah, 50 g
PRELIV:
- Avokado, 2 komada
- Beli luk, 1 češanj
- Šećer, 1 kašičica
- Maslinovo ulje, 3 kašike
- Sirće, belo vinsko, 1 kašika
- Tabasko, par kapi (po želji)
PRIPREMA:
- Piletinu pripremi na uobičajen način, obari, skuvaj na pari, isprži ili ispeci
- Iseci je na pravilne komadiće veličine 1 cm
- Listove rukole operi i iseci na sitno
- U veliku činiju sipaj rukolu, dodaj mladi spanać, piletinu i kukuruz
PRELIV-PRIPREMA:
- Iseci avokado na pola, izvadi košticu, izdubi ga kašikom i pulpu stavi u činiju (avokado možeš da isečeš i na sitne komade)
- Oljušti beli luk, iseci na kolutiće i dodaj u činiju
- Dodaj ulje, sirće, šećer i tabasko ukoliko želiš
- Posoli, dobro izmešaj preliv, avokado sjedini sa uljem, ali je poželjno da u salati bude i nešto manjih celih komada
- Nakon toga pridruži pripremljeni preliv ostalim sastojcima
- Na kraju sipaj orahe iseckane ili u celosti
- Proveri ukus i dodaj maslinovo ulje ili so ukoliko je potrebno
Komentari