Kuskus sa tunjevinom, crnim maslinama i sušenim paradajzom
Kuskus, definitivno otkrovenje za mene i definitivno nedovoljno zastupljen u „našoj“ kuhinji jer svako jelo koje sam u životu probala, a da je kao bazu imalo kuskus, bilo je perfektno. Naravno uglavnom zbog inertnosti i otpora prema promenama i objektivno zbog nedostupnosti u lokalnim prodavnicama, ja lično sam dugo uspevala da ga ne uvrstim na svoju redovnu listu za kupovinu namirnica, a o spremanju jela sa kuskusom da i ne govorim.
Međutim, na jednom putovanju, nakon posete restoranu gde sam prvi put probala jelo sa ovom divnom, kako je još zovu „najmanjom testeninom na svetu“ više nisam imala nikakvu dilemu. Kao jednu od najvećih prednosti vidim jednostavnost i brzinu spremanja jela. Druga prednost se ogleda u divnom kombinovanju sa povrćem, raznim vrstama mesa i ribom.
Takođe olakšavajuća okolnost jeste što je, kuskus sada dostupan u gotovo svim većim supermarketima kao i prodavnicama zdrave hrane.
Ovo je jedan od recepata koji redovno spremam sa manjim ili većim izmenama.
SASTOJCI:
- Kuskus
- Sušeni paradajz
- Crne masline
- Maslinovo ulje
- Limun
- Morska so
- Mladi luk
- Šnicla tune ili konzervirana tuna u komadima
PRIPREMA:
- Pripremi kuskus u skladu sa uputstvom sa pakovanja
- Ukoliko se odlučiš za šniclu tune, blago je ispeci na gril tiganju i iscepkaj na komade
- U veliku, lepu činiju izmešaj pripremljeni kuskus, komade tune, dodaj sušeni paradajz crne masline bez koštice i mladi luk iseckan na sitnije
- Sve začini solju, sa dosta maslinovog ulja i limunovim sokom
- Izmešaj dobro sve sastojke
Komentari