Salata sa kozicama, avokadom i čeri paradajzom

Salata sa kozicama, avokadom i čeri paradajzom

Riba i plodovi mora salatama daju posebnu notu, a veliki broj različitih riba i školjki predstavljaju neiscrpan izvor inspiracije za predjela ili obrok salate, naravno pod uslovom da ste ljubitelj istih. Salate sa ribom i morskim plodovima su istovremeno izazovne i jednostavne, a svakako su vredne pažnje i truda da postanu deo i svakodnevnih obroka.

Mladi luk

Za spremanje salata se koriste i svetlo zeleni listovi i beli koren. Izrazito je blag i zato, uglavnom sečen na kolutiće, daje salatama finu prijatnu ljutinu.

Za salate se mogu koristiti haringa, losos, račići, bakalar, tunjevina, školjke ili lignje. Neke proizvode je moguće naći sveže, u ribarnicama ili dobro snabdevenim supermarketima, neke u smrznutom obliku, a neke konzervirane.

Riba je bogata belančevinama i jodom, nezasićenim omega 3 masnim kiselinama, vitaminima A i D, kao i nekim vitaminima grupe B. Školjke dodatno sadrže i dosta cinka.

Za jednu porciju salate od ribe ili plodova mora, uzima se najčešće 100-150 g ribe ili očišćenih plodova mora. Količina zavisi i od količine ostalih sastojaka, ali i od jačine, odnosno od toga koliko je jak i bogat salatni sos.

Kozice i avokado se fenomenalno slažu i odlično idu zajedno. Ako se udruže sa čeri paradajzom i prelivom od majoneza, kisele pavlake i soka od limuna ova kombinacija postaje veoma uzbudljiva. Salata sa kozicama je svakako odličan način da se započne obrok kao predjelo ili da se obezbedi dobra užina.

Vreme spremanja manje od 15 minuta.

Salata sa kozicama, avokadom i čeri paradajzom

SASTOJCI:

  • Avokado, 1 veliki ili 2 srednje veličine
  • Čeri paradajz, nekoliko komada
  • Oljuštene kuvane kozice, 250 g
  • Mladi luk, 1
  • Vlašac, struk
  • Limun, 1
  • Majonez, nekoliko kašika
  • Kisela pavlaka, nekoliko kašika
  • Morska so
  • Biber
  • Šećer, ½ kašičice

Kako se pripremaju kozice?

Priprema kozica je brza i jednostavna. Veoma važno za uspešno kuvanje kozica je dobar odnos soli i vode. Savršeni odnos je na 1 l vode - 75 g soli. Kozice pripremljene na ovaj način se dalje mogu upotrebljavati u receptima koji zahtevaju da su već skuvane, kao što je slučaj u ovom receptu.

PRIPREMA:

  1. Pripremi kozice prema uputstvu
    1. U veliku šerpu sipaj ½ l vode, 37.5 g soli, mlaz sirćeta i lovor
    2. Kada voda prokuva dodaj kozice ( bilo da su zaleđene, bilo da su sveže) i sačekaj ponovo da voda prokuva
    3. Od tog trenutka, kuvaj u zavisnosti od veličine kozica 2-5 minuta
    4. Kozice procedi i prebaci u hladnu vodu
    5. Nakon toga one su spremne za služenje ili dalje korišćenje
  2. Prepolovi avokado, izvadi košticu, oljušti ga i iseci na komade jednake veličine
  3. Iseci mladi luk na kolutove
  4. Iseci paradajz na kolutove ili polovine
  5. Pomešaj kozice, avokado i paradajz u duboki tanjir ili činiju

PRIPREMA - PRELIV:

  1. Operi limun i izrendaj koru u malu činiju za preliv
  2. Iscedi sok limuna i pomešaj sa pola kašičice šećera
  3. Iseci vlašac na sitno i dodaj u činiju
  4. Dodaj svemu nekoliko kašika majoneza
  5. Dodaj i nekoliko kašika kisele pavlake
  6. Čeri paradajz iseci na sitne kockice
  7. Sve dobro umešaj, umuti dok ne postane kremasto
Salata sa kozicama, avokadom i čeri paradajzom