Nežni mlinci sa neutralnom pavlakom i pečenicom

Nežni mlinci sa neutralnom pavlakom i pečenicom

U periodu života kada bukvalno nisam znala gde udaram od želje da nam sve bude savršeno u nesavršenim životnim okolnostima (u prevodu u periodu zvanom frustracije) saznanje da ručak za porodicu mogu da spremim za deset minuta za mene je značilo ogromnu pobedu u kuhinji.

A kako je sve počelo? Ukratko, kada sam u toku zabavljanja sa mojim sadašnjim suprugom ušla u onu divnu, ležernu fazu obilaženja gostionica, restorana i kafana odmah sam uočila jedan naziv koji mi je na prvu prijao i uhu i duši. "Ćuretina sa mlincima". Bilo je na raznim menijima i modernih i inovativnih i egzotičnih i neobičnih naziva, ali kada bih ugledala "ćuretina sa mlincima" pretraga menija se za mene naglo završavala.

Tokom godina probala sam mnogo varijanti ovog divnog jela jer svaki restoran i recept je imao neku svoju specifičnost, ali i sa ove vremenske distance sećam se da je to definitivno bila ljubav na prvi zalogaj koja traje do danas (mislim na mlince, ne na muža) Ukoliko već niste probali ovo jelo vam od srca preporučujem. Meni je i posle mnogo spremljene i isprobane hrane na raznoraznim ručkovima, večerama, proslavama, putovanjima i dalje i u srcu i u duši.

Razlog tome su u najvećoj meri upravo mlinci. Koliko su samo sočni i nežni. Za mene proizvod od testa kome dajem veliki prostor u kuhinji. Njegova prednost pored divne teksture nakon kuvanja u vodi su i vreme kuvanja (2 minuta) i dobro mečovanje sa raznim vrstama mesa i prelivima. 

MLINCI - prilog jelu sa ukusom tradicije
Mlinci su proizvod od testa, to jest pečeno testo srodno testenini.
Kako se pripremaju mlinci?
Mlince izlomi i ubaci u ključalu vodu ili mleko u koje je prethodno dodato malo ulja. Kuvaj 2 minuta, a zatim skini sa šporeta i ostavi 5 minuta da odstoji.

Moja najekonomičnija i najjednostavnija verzija je sledeća.

SASTOJCI:

  • Pakovanje mlinaca
  • Pečenica, 200 g
  • Neutralna pavlaka
  • Kisela pavlaka, 2 kašike
  • Malo belog luka
  • Malo morske soli
  • Malo bibera
  • Malo ulja
  • Parmezan

PRIPREMA:

  1. Mlince proizvoljno izlomite i ubacite u vodu koja kipi, a u koju ste prethodno dodali malo ulja. Kuvajte ih čitava dva minuta. Nakon toga ih ostavite da malo odstoje.
  2. Za to vreme na ulju u tiganju propržite malo belog luka, dodajte šunku i posle minut, dva prelijte sa mešavinom neutralne i kisele pavlake.
  3. Posolite u skladu sa vašom potrebom. Kuvajte još dve minute. Na kraju možete po mlincima staviti malo rendanog parmezana. Sa svežom salatom, ovo je ručak koji obožavamo!

PREPORUKE:

  1. Umesto pečenice možeš da koristiš šunku ili pršutu

Koliko minuta ste spremali ovaj obrok?