Fusile u bolonjeze sosu (2 recepta)
Testenina (pasta) sa bolonjeze sosom spada u klasike. Jednostavno i kod nas, pored pice najprihvaćenije italijansko jelo, koje se sastoji od nekoliko pristupačnih i poznatih sastojaka pravim često i u malo izmenjenim varijantama u zavisnosti od toga koju vrstu testenine, mesa i povrća imam na raspolaganju. Od mesa nekada koristim ćuretinu, a od povrća „ubacim“ šargarepu i celer (divna kombinacija!).
Sok od paradajza ili pelat je važan deo ovog recepta, pa je preporuka da pronađeš onaj „najbolji“. A najbolji je onaj koji tebi najviše odgovara 🙂, to jest onaj koji se pokazao najbolje u praksi i pripremi hrane BAŠ U TVOJOJ KUHINJI ( neki skupi pelati koji postoje na tržištu ne zadovoljavaju moj ukus).
Kada je u pitanju izbor testenine uz koju ćeš poslužiti BOLONJEZE SOS, optimalno je da to budu taljatele ili fusile (umesto ustaljenog korišćenja špageta u ovom receptu) zbog boljeg prijanjanja mesa iz sosa. Ja koristim najčešće fusile jer su i praktičnije za konzumiranje ( moja ćerka ih više pojede 🙂).
Kako god, ova neformalna varijanta sa ćuretinom (ćurećim mlevenim mesom) i povrćem je moja zdravija varijanta i ujedno omiljena mojoj ćerki, a sama priprema je prosta i ne zahteva posebne veštine.
Postoji i specijalna varijanta ovog recepta koji je približniji pravoj italijanskoj kuhinji.
Ovu „oficijelnu“ varijantu pripremam u specijalnim prilikama kada želim da podelim obrok sa veoma specijalnim i dragim ljudima.
Zbog toga ću ovde navesti i nekoliko jednostavnih saveta koji će ti pomoći da „Bolonjeze sos“ od standardnog i uobičajenog postane veoma specijalan 😉.
R E C E P T 1
SASTOJCI:
- Fusili, jedno pakovanje
- Sok od paradajza, 1 pakovanje
- Mladi luk, 3 komada
- Ćureće mleveno meso, 500 g
- Celer, stabljika
- Šargarepa, 2 komada
- Ulje, od grožđa ili suncokretovo
- So
- Biber
- Origano
- Timijan
- Parmezan ili kačkavalj (u skladu sa potrebama)
PRIPREMA:
- Skuvaj izabranu testeninu u skladu sa uputstvom i ostavi sa strane (uputstvo za kuvanje savršene testenine pogledaj u blogu ovde...)
- Zagrej tiganj na srednju temperaturu
- Na malo ulja od grožđa ili suncokretovog ulja proprži sitno iseckani mladi luk (mladi luk iseci na tanke kolutiće)
- Dodaj sitno iseckanu šargarepu i celer
- Dodaj mleveno meso i proprži ga desetak minuta
- Dodaj potrebne začine
- Zalij sve paradajz sokom, i kuvaj nekoliko minuta
R E C E P T 2 (varijanta za drage goste 🙂)
SASTOJCI:
- Testenina, 500 g
- Luk ljubičasti, 2 veće glavice
- Juneće mleveno meso (zamoli mesara da dva puta samelje meso)
- Crno vino, 1 dl (odaberi vino intenzivnijeg ukusa)
- Beli luk, 2 čena
- Pelat u konzervi, 400 g
- So
- Biber
- Bosiljak, sveži (rukama iscepkano kako bi oslobodio pun potencijal arome)
- Maslinovo ulje (nemoj da koristiš dragoceno extra virgin ulje već ono napravljeno od komine)
- Smeđi šećer, 1 KK
PRIPREMA Bolonjeze sosa:
- Ljubičasti luk iseci sitno i proprži na maslinovom ulju na srednjoj temperaturi dok ne postane staklast
- Tome dodaj beli luk, prethodno sitno iseckan ili izgnječen ( kratko proprži!)
- Tako pripremljenom luku dodaj juneće mleveno meso, promešaj varjačom i dinstaj dok ne promeni boju
- Dodaj crveno vino, promešaj sačekaj dok alkohol ne ispari
- Tada dodaj pelat koji je potrebno da varjačom dodatno iznječiš
- Sada je trenutak za smeđi šećer (1KK) 🙂
- Posoli i pobiberi po ukusu i kuvaj dok se sos ne zgusne
- Pred sam kraj kuvanja dodaj iscepkani sveži bosiljak (sušeni ne može 😜)
Sos je gotov!
NAPOMENA ZA KRAJ:
PASTA SE UVEK DODAJE U SOS, A NIKAKO OBRNUTO!
P R I J A T N O ♥️
Komentari