Fusile u bolonjeze sosu (2 recepta)

Fusile u bolonjeze sosu

Testenina (pasta) sa bolonjeze sosom spada u klasike. Jednostavno i kod nas, pored pice najprihvaćenije italijansko jelo, koje se sastoji od nekoliko pristupačnih i poznatih sastojaka pravim često i u malo izmenjenim varijantama u zavisnosti od toga koju vrstu testenine, mesa i povrća imam na raspolaganju. Od mesa nekada koristim ćuretinu, a od povrća „ubacim“ šargarepu i celer (divna kombinacija!).

Sok od paradajza ili pelat je važan deo ovog recepta, pa je preporuka da pronađeš onaj „najbolji“. A najbolji je onaj koji tebi najviše odgovara 🙂, to jest onaj koji se pokazao najbolje u praksi i pripremi hrane BAŠ U TVOJOJ KUHINJI ( neki skupi pelati koji postoje na tržištu ne zadovoljavaju moj ukus).

Kada je u pitanju izbor testenine uz koju ćeš poslužiti BOLONJEZE SOS, optimalno je da to budu taljatele ili fusile (umesto ustaljenog korišćenja špageta u ovom receptu) zbog boljeg prijanjanja mesa iz sosa. Ja koristim najčešće fusile jer su i praktičnije za konzumiranje ( moja ćerka ih više pojede 🙂).

Kako god, ova neformalna varijanta sa ćuretinom (ćurećim mlevenim mesom) i povrćem je moja zdravija varijanta i ujedno omiljena mojoj ćerki, a sama priprema je prosta i ne zahteva posebne veštine. 

Postoji i specijalna varijanta ovog recepta koji je približniji pravoj italijanskoj kuhinji.

Ovu „oficijelnu“ varijantu pripremam u specijalnim prilikama kada želim da podelim obrok sa veoma specijalnim i dragim ljudima.

Zbog toga ću ovde navesti i nekoliko jednostavnih saveta koji će ti pomoći da „Bolonjeze sos“ od standardnog i uobičajenog postane veoma specijalan 😉.

Fusile u bolonjeze sosu

R E C E P T 1

SASTOJCI:

  • Fusili, jedno pakovanje
  • Sok od paradajza, 1 pakovanje
  • Mladi luk, 3 komada
  • Ćureće mleveno meso, 500 g
  • Celer, stabljika
  • Šargarepa, 2 komada
  • Ulje, od grožđa ili suncokretovo
  • So
  • Biber 
  • Origano
  • Timijan
  • Parmezan ili kačkavalj (u skladu sa potrebama)

PRIPREMA:

  1. Skuvaj izabranu testeninu u skladu sa uputstvom i ostavi sa strane (uputstvo za kuvanje savršene testenine pogledaj u blogu ovde...)
  2. Zagrej tiganj na srednju temperaturu 
  3. Na malo ulja od grožđa ili suncokretovog ulja proprži sitno iseckani mladi luk (mladi luk iseci na tanke kolutiće)
  4. Dodaj sitno iseckanu šargarepu i celer
  5. Dodaj mleveno meso i proprži ga desetak minuta 
  6. Dodaj potrebne začine
  7. Zalij sve paradajz sokom, i kuvaj nekoliko minuta
Fusile u bolonjeze sosu

R E C E P T 2 (varijanta za drage goste 🙂)

SASTOJCI:

  • Testenina, 500 g
  • Luk ljubičasti, 2 veće glavice
  • Juneće mleveno meso (zamoli mesara da dva puta samelje meso)
  • Crno vino, 1 dl (odaberi vino intenzivnijeg ukusa)
  • Beli luk, 2 čena
  • Pelat u konzervi, 400 g
  • So
  • Biber
  • Bosiljak, sveži (rukama iscepkano kako bi oslobodio pun potencijal arome)
  • Maslinovo ulje (nemoj da koristiš dragoceno extra virgin ulje već ono napravljeno od komine)
  • Smeđi šećer, 1 KK 

PRIPREMA Bolonjeze sosa:

  1.  Ljubičasti luk iseci sitno i proprži na maslinovom ulju na srednjoj temperaturi dok ne postane staklast
  2. Tome dodaj beli luk, prethodno sitno iseckan ili izgnječen ( kratko proprži!)
  3. Tako pripremljenom luku dodaj juneće mleveno meso, promešaj varjačom i dinstaj dok ne promeni boju
  4. Dodaj crveno vino, promešaj sačekaj dok alkohol ne ispari
  5. Tada dodaj pelat koji je potrebno da varjačom dodatno iznječiš
  6. Sada je trenutak za smeđi šećer (1KK) 🙂
  7. Posoli i pobiberi po ukusu i kuvaj dok se sos ne zgusne
  8. Pred sam kraj kuvanja dodaj iscepkani sveži bosiljak (sušeni ne može 😜)

Sos je gotov!

NAPOMENA ZA KRAJ:
PASTA SE UVEK DODAJE U SOS, A NIKAKO OBRNUTO!

P R I J A T N O ♥️