Nežna japanska salata za ekstremni užitak
Kako se približavamo sezoni praznovanja, tako potreba za čulnim užicima raste...Očekuju nas nezaobilazna ruska i francuska salata, ali zašto se ograničavati i sužavati izbor na evropske klasike, kada ostatak sveta ima toliko toga da ponudi.
Moj izbor je ovoga puta Japan.
Očekujem reakciju tipa „kakve veze mi imamo sa Japanom, različiti smo svetovi itd... …Pa, u redu ..Jesmo, ali šta nas sprečava da upoznamo jedni druge?
Jednostavnost ovog moćnog jela ili predjela (u zavisnosti od kapaciteta konzumenta) me je prosto očarala.
SASTOJCI:
- JAJA, 4-5 KOMADA
- SO
- SIRĆE, kašika
- SENF, kašika
- MAJONEZ, 2, 3 kašike
- CRNI Ili ŠARENI BIBER
- MLADI LUK, koliko imaš...
PRIPREMA:
- Uzmi šerpu, sipaj mlaku vodu, posoli od oka i dodaj kašiku sirćeta (po izboru ili šta se zatekne u kući- vinsko, alkoholno, jabukovo)
- Ubaci 4-5 svežih jaja i kuvaj ih od trenutka ključanja tačno 8 minuta
(važno je ispoštovati korake kako bi se jaja skuvala baš onako kako treba za ovaj recept- ni tvrdo kuvana, a ni rovita…zlatna sredina)
- Jaja ohladi nakon kuvanja u ledenoj vodi minimum 5 minuta kako bi proces kuvanja prestao i jaja se lakše ljuštila
- U posudu izdvoj žumanca, a belanca odloži na dasku za sečenje
- Žumanca viljuškom izgnječi, dodaj dve izdašne supene kašike majoneza (preporuka je Thomy, pošto japanski majonez ne raste na drveću po Srbiji 😂) i jednu kafenu kašiku senfa
- Po ukusu dodaj so i crni ili šareni sveže mleveni biber
Masa bi trebalo da je kremasta i vazdušasta, ako ostanu komadići žumanca, nije važno-doprineće teksturi
- Belanca iseckaj na kockice i dodaj u prethodno pripremljenu masu
- Još ti je potrebno da pripremiš mlečni beli tost kako bi slaganje moglo da počne
-Sa tri parčeta tosta odstrani koricu oštrim nožem, namaži pripremljenu masu i slaži kao tortu.
Preseci po dijagonali ili dužini (kako najviše voliš ), ukrasi crnim mladim lukom ( nije samo ukras, već podiže ukuse na sledeći nivo ) i spremno je za konzumaciju i potpuno novo čulno iskustvo😊
Ako ipak dobiješ napad patriotizma i želiš da ovaj recept učiniš manje japanskim ili jednostavno osetiš da ti u ovom receptu nedostaje meso, ti u salatu dodaj na primer šunku ili komadiće kuvanog/pečenog belog pilećeg ili ćurećeg mesa...
Komentari