Testenina sa sirom u neutralnoj pavlaci
Moja velika ljubav prema jelima koja za osnovu imaju testeninu datira još od prvih epizoda čuvenog serijala "Sopranovi". Kada bi se u kadru recimo spomenula ili pojavila pica, pasta ili lazanje istog momenta bi mi krenula voda na usta. I dan danas me "proganjaju" Karmelini dugački nokti na rukama u kojima brižljivo drži ovalnu keramičku posudu sa zapečenom testeninom.
Kada spremam testeninu za ručak u srpskoj verziji Sopranovih bilo da su u pitanju špagete, fuzili, pene, taljatele, rigatone imam manir da skuvam malo veću količinu nego što je inicijalno potrebno za ručak. Razlog je totalno jednostavan. Taj "ostatak" često ume da oduševi i da se pokaže boljim od ručka iako ga sam naziv "ostatak" stavlja u inferioran položaj i ne obećava mnogo. Tokom godina sam pronašla sasvim dobre načine da "ostatak" dobije "na težini" i ozbiljnu upotrebnu vrednost.
Jedan način se baš pokazao i uvek je imao malu prednost u odnosu na druge. Kombinacija testenine sa sirom za mene iz više razloga predstavlja pogodak pravo u metu. Sa samo tri ili četiri sastojka, za malo vremena, imam obrok koji svi u porodici jedu sa obožavanjem, bez izuzetka.
Postoje stvarno mnogobrojne varijante ovog jela. Recimo originalni recept "makaroni sa sirom" podrazumeva zapečenu testeninu u rerni, ali kod mene se to nekako spontano i intuitivno svelo na neophodan minimum sa maksimalnim učinkom. Siti, srećni i grešni...
SASTOJCI:
- Testenina od ručka
- Beli sir
- Beli luk
- Vlašac
- Maslac (dve kašike)
- Neutralna pavlaka, 1 šolja
- Kisela pavlaka, 2 kašike
- Začini, so
PRIPREMA:
- Skuvaj testeninu u skladu sa priloženim uputstvom, ohladi vodom i ostavi sa strane
- Na malo maslaca proprži beli luk i vlašac
- Dodaj rukom smrvljeni sir i daj mu 2 minuta
- Pomešaj u šolji neutralnu i kiselu pavlaku i sipaj u tiganj
- Dodaj testeninu i blago promuvaj
Ovo je jedno savršenstvo, veruj mi!
Komentari