Piletina sa krompirom i šargarepom
(Kuvanje na pari)
Da li je priprema i kuvanje hrane na pari tvoj izbor?
Ne poznajem mnogo ljudi u okruženju kojima jeste, a nakon što sam sama otkrila, istražila i počela da primenjujem ovaj način pripreme hrane, ne vidim ni jedan dovoljno dobar razlog za to. Izgovori su uglavnom bazirani na raznim vrstama predrasuda, nedovoljnoj informisanosti i ustaljenim navikama. Ali...
Tehnike kuvanja su „gradivo“ koje u nekom trenutku života „mora“ da se savlada. Za mene je bilo veoma korisno i značajno da saznam informacije o svakoj tehnici pojedinačno jer mi je to dalo veliku mogućnost izbora i unapredilo moje zdravlje i ulogu u kuhinji.
Kuvanje na pari je veoma jednostavna i brza tehnika kuvanja koja ne zahteva nikakvu posebnu veštinu, a predstavlja najzdraviji vid pripreme i obrade hrane.
Sprovodi se tako što se u manju posudu stave željene namirnice nakon čega se ista stavi u neku veću posudu u kojoj se nalazi voda, uz uslov da manja posuda „ ne pliva“ u toj vodi već je samo dodiruje. Poklopac je treći važan deo procesa.
Na pari je moguće kuvati veliki broj različitih namirnica. To može biti razno povrće, meso, riba, voće ili testenina.
Prva prednost koju koristim je ta što ovakav način pripreme obezbeđuje da namirnice koje se obrađuju sačuvaju svoja svojstva i izgled i što im nutritivna vrednost postaje veća, a druga i omiljena je ušteda vremena.
Na tržištu postoji veliki izbor sistema za kuvanje na pari. Ja koristim mikrotalasnu rernu koja poseduje ovu opciju. Naravno ova oprema može značajno da olakša i ubrza ceo proces, ali nije neophodna.
Jedan od najjednostavnijih obroka je piletina u kombinaciji sa krompirom i šargarepom.
SASTOJCI:
- Pileći file
- Krompir
- Šargarepa
- Kocka supe od povrća
PRIPREMA (u mikrotalasnoj rerni):
- Iseci sve sastojke na približno iste komade
- U posudu sa vodom stavi kocku supe od povrća
- U manju posudu (mrežicu ili korpu) stavi povrće i meso
- Poklopi
- Kuvaj 10 minuta
Komentari