Taljatele sa brokolijem i čeri paradajzom

Taljatele sa brokolijem i čeri paradajzom

Postoji mnogo dobrih, primenjivih recepata i divnih kombinacija koje uključuju taljatele, testeninu koja ima izgled ravnih, dugih traka i koja zbog svoje „hrapavosti“ obožava guste sosove. Tako taljatele mogu da budu u vezi sa mlevenim mesom, pečurkama, piletinom,  paradajzom i bosiljkom, prezlama i orasima...

Taljatele sa brokolijem i čeri paradajzom su  jedna neobična, pomalo pikantana kombinacija koja se pre svega veoma brzo, jednostavno i lako priprema. Ono što ovaj recept izdvaja od drugih i zbog čega je za mene „poseban“ jeste sos od butera i senfa.

Ovaj sos dodatno začinjen bosiljkom i peršunom predstavlja idealan preliv za trakaste rezance, hrskave zelene cvetiće brokolija i sočan čeri paradajz.

TALJATELE

Tradicionalno se prave od brašna i jaja. Taljatele su duge, ravne trake. Obično su oko 6.5 do 10 mm široke.

Taljatele se mogu poslužiti sa raznim sosevima, od kojih su najpopularniji sos od mesa ili sos za bolonjeze.

Taljatele sa brokolijem i čeri paradajzom

SASTOJCI:

  • Sveži bosiljak, par listova
  • Peršun, tri grančice
  • Mladi luk, 2 komada
  • Beli luk, 2 mala češnja
  • Senf, 2 kašike
  • Buter, 125 g
  • Brokoli, 250 g samog cveta
  • Maslinovo ulje, 1 kašika
  • Morska so
  • Crni biber
  • Taljatele, 400 g ili manje
  • Čeri paradajz, nekoliko komada
Taljatele sa brokolijem i čeri paradajzom

PRIPREMA:

  1. U veliku šerpu sipaj vodu za kuvanje testenine i sačekaj da počne da ključa
  2. U međuvremenu očisti i operi, bosiljak, peršun i mladi luk
  3. Iseci ih na sitno
  4. Oljušti i zdrobi beli luk ili iseckaj na sitno
  5. Izmešaj senf i buter u činiji i umešaj u njih bilje, beli luk i zeleni deo mladog luka
  6. Stavi so, testeninu I brokoli u ključalu vodu i kuvaj nekoliko minuta, dok testenina ne bude al dente
  7. Operi i iseci čeri paradajz na polovine
  8. Iscedi testeninu i brokoli
  9. U tiganju brzo istopi začinjeni buter, dodaj testeninu i brokoli i polako ih izmešaj sa buterom blago zagrevajući dok testenina ne bude dovoljno obložena, ali pritom vodi računa da testenina ne počne da se prži
  10. Stavi testeninu na tanjir i začini je zelenim delovima mladog luka i pripremljenim paradajzom
Taljatele sa brokolijem i čeri paradajzom