Brancin sa čerijem, belim lukom i začinima

Brancin sa čerijem, belim lukom i začinima

Koliko puta nedeljno konzumiraš ribu? Da li je spemaš u kući, kupuješ gotovu ili čekaš priliku da odeš u restoran? Moja generacija je odrasla na teoriji da ribu treba jesti minimum dva puta nedeljno. I mi smo se uglavnom držali toga.

Moj tata je bio ostrašćeni ribolovac, pa smo na meniju kod mame imali uglavnom rečnu ribu, spremljenu na jednostavan način, prženu i lepo začinjenu. Kada sam postala mama „strefila“ me je faza preterivanja zdravom ishranom, usled čega sam ja insistirala da ribu jedemo često.

Naravno „iskusne domaćice“ su me odgovarale i pomalo zastrašivale time kako je ribu teško spremati u kućnim uslovima zbog mnogo nereda i mirisa ribe. Ali, ostala sam dosledna. Češći odlasci na more i večere sa predivnom morskom hranom kojima sam prisustvovala, su me motivisale da počnem redovno da pripremam morsku ribu.

Ispostavilo se da nije komplikovano i nije tako strašno. Propratne pojave postoje, ali su prihvatljive. Na kraju krajeva, ako želiš nešto dobro i vredno to obično ima svoju cenu.

SASTOJCI:

  • Brancin, 2 veća komada
  • Čeri paradajz 6, 7 komada
  • Beli luk, 2 čena
  • Zelene masline bez koštice, 8 komada
  • Limunska trava u prahu
  • Krupna morska so
  • Maslinovo ulje
  • Biber, ako voliš
Brancin sa čerijem, belim lukom i začinima - sastojci

PRIPREMA:

  1. Očišćen brancin operi i prosuši ubrusom
  2. Nakon toga ribu premaži uljem i uvaljaj u krupnu morsku so
  3. Unutrašnjost ribe popuni čerijem i maslinama koji su prethodno isečeni na kolutiće i sitno iseckanim belim lukom
  4. Unutrašnjost i spoljašnost ribe takođe začini limunskom travom
  5. Ribu stavi na gril tiganj i peci sa obe strane dok ne dobije odgovarajuću boju

PREPORUKE:

  1. Na ovaj način pripremljenu ribu možeš da pečeš i u rerni ili da je kuvaš na pari
  2. I druge vrste morske ribe dolaze u obzir
  3. Dva brancina uz odgovarajući prilog su dovoljna za četvoročlanu porodicu
  4. Ja brancin uglavnom služim sa "Orange" pireom, "Green" pireom i pireom od graška