Brancin sa čerijem, belim lukom i začinima
Koliko puta nedeljno konzumiraš ribu? Da li je spemaš u kući, kupuješ gotovu ili čekaš priliku da odeš u restoran? Moja generacija je odrasla na teoriji da ribu treba jesti minimum dva puta nedeljno. I mi smo se uglavnom držali toga.
Moj tata je bio ostrašćeni ribolovac, pa smo na meniju kod mame imali uglavnom rečnu ribu, spremljenu na jednostavan način, prženu i lepo začinjenu. Kada sam postala mama „strefila“ me je faza preterivanja zdravom ishranom, usled čega sam ja insistirala da ribu jedemo često.
Naravno „iskusne domaćice“ su me odgovarale i pomalo zastrašivale time kako je ribu teško spremati u kućnim uslovima zbog mnogo nereda i mirisa ribe. Ali, ostala sam dosledna. Češći odlasci na more i večere sa predivnom morskom hranom kojima sam prisustvovala, su me motivisale da počnem redovno da pripremam morsku ribu.
Ispostavilo se da nije komplikovano i nije tako strašno. Propratne pojave postoje, ali su prihvatljive. Na kraju krajeva, ako želiš nešto dobro i vredno to obično ima svoju cenu.
SASTOJCI:
- Brancin, 2 veća komada
- Čeri paradajz 6, 7 komada
- Beli luk, 2 čena
- Zelene masline bez koštice, 8 komada
- Limunska trava u prahu
- Krupna morska so
- Maslinovo ulje
- Biber, ako voliš
PRIPREMA:
- Očišćen brancin operi i prosuši ubrusom
- Nakon toga ribu premaži uljem i uvaljaj u krupnu morsku so
- Unutrašnjost ribe popuni čerijem i maslinama koji su prethodno isečeni na kolutiće i sitno iseckanim belim lukom
- Unutrašnjost i spoljašnost ribe takođe začini limunskom travom
- Ribu stavi na gril tiganj i peci sa obe strane dok ne dobije odgovarajuću boju
PREPORUKE:
- Na ovaj način pripremljenu ribu možeš da pečeš i u rerni ili da je kuvaš na pari
- I druge vrste morske ribe dolaze u obzir
- Dva brancina uz odgovarajući prilog su dovoljna za četvoročlanu porodicu
- Ja brancin uglavnom služim sa "Orange" pireom, "Green" pireom i pireom od graška
Komentari